Aproximativ 30 de comploturi teroriste impotriva Marii Britanii sunt in desfasurare, iar MI5 tine sub observatie peste 1.600 de suspecti din 200 de retele teroriste diferite, dintre care unele au legaturi cu Al Qaeda. "Amenintarea terorista este serioasa, in crestere, si va dura, cred, o generatie", este concluzia directorului MI5 (Serviciul de Informatii Interne britanic), Eliza Manningham-Buller.
Intr-una din rarele sale aparitii publice, in fata unui grup de universitari din Londra, directorul MI5 a descris dimensiunile alarmante ale amenintarii teroriste. Eliza Manningham-Buller a declarat ca, daca in atentatele de astazi sunt utilizate dispozitive explozibile improvizate, "amenintarile de maine ar putea include – sugerez "vor" include – utilizarea de agenti chimici sau bacteriologici, materiale radioactive si chiar tehnologie nucleara". O confirmare a acestei amenintari a venit recent, dupa arestarea unui cetatean britanic de origine pakistaneza, Dhiren Barot. Acesta a fost condamnat in urma cu cateva zile la cel putin 40 de ani de inchisoare, pentru planuirea unei serii de atacuri teroriste, in unele dintre acestea intentionandu-se folosirea de "bombe murdare" cu materiale radioactive.
Directorul MI5 s-a declarat extrem de ingrijorata de "amploarea si rapiditatea" fenomenului de radicalizare a tineretului din Marea Britanie, dupa atentatele din 7 iulie 2005 de la Londra. Sondajele de opinie arata ca peste 100.000 de cetateni britanici considera ca aceste atacuri au fost justificate, a declarat Eliza Manningham-Buller, adaugand ca "din ce in ce mai multi oameni trec de la simpatie (pentru teroristi) la terorism activ, radicalizati si indoctrinati de catre prieteni, de familiile lor si in tabere de antrenament" din Marea Britanie si din strainatate. Adolescenti de nici 16 ani sunt pregatiti sa devina atentatori sinucigasi. "Tinerii sunt luati in vizor, pregatiti, radicalizati si condusi pe o cale care, intr-o modalitate cumplit de rapida, poate duce la implicarea lor in crime in masa impotriva compatriotilor lor sau in moartea lor in atentate sinucigase ori pe campuri de batalie din strainatate", a explicat Manningham-Buller, adaugand ca "a se sinucide sau a-i ucide pe altii sunt optiuni atractive pentru unii din cetatenii acestei tari si din lume".
Premierul britanic, Tony Blair, a declarat ca directorul MI5 are perfecta dreptate. Blair a subliniat ca, pentru a infrunta amenintarea terorista, este nevoie nu doar de o legislatie mai dura, ci si de masuri pentru "combaterea propagandei otravitoare" a teroristilor care "invadeaza si pervertesc mintea oamenilor, in special a tinerilor". Avertismentul din partea directorului MI5, confirmat de premier, vine cu doar o saptamana inaintea unui discurs al reginei, in care ar urma sa fie anuntata noua legislatie antiterorista.
Eliza Manningham-Buller a mai declarat ca, data fiind amploarea amenintarilor, este foarte dificil sa se tina sub observatie suspectii si sa se faca investigatii. O problema o constituie si faptul ca doar 6% din personalul MI5 si 8% din staff-ul Scotland Yard provin din randul minoritatilor etnice.
Primele care au reactionat la discursul directorului MI5 au fost organizatiile islamice din Marea Britanie, unele dintre acestea cerand sa nu se exagereze cu incrimarea musulmanilor, iar altele angajandu-se sa coopereze mai mult cu autoritatile pentru a impiedica recrutarea tinerilor de catre fundamentalistii radicali.