Mentinerea disciplinei financiare, a unei politici salariale moderate si a unei politici monetare restrictive – acestea sunt recomandarile pe care misiunea Fondului Monetar International le-a facut Guvernului de la Bucuresti in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
„Este important sa mentineti reformele structurale, sa nu va relaxati acum doar pentru ca veti deveni membri ai UE”, a declarati ieri Emmanuel Van der Mensbrugghe, seful misiunii FMI in Romania. Mai exact, el este de parere ca trebuie limitat deficitul de cont curent si trebuie facute economii in sectorul public. Aceasta mai ales ca anul viitor vor scadea considerabil, comparativ cu 2006, veniturile din privatizare. „In aceste conditii bugetul trebuie sa fie cat se poate de echilibrat”, a spus Emmanuel Van Der Mensbrugghe.
Scenarii pesimiste
Pentru anul viitor, el a avansat un scenariu pesimist, care ar putea duce la o crestere a preturilor mai mare decat in 2006. Astfel, daca deficitul bugetar va fi stabilit la 2,5% din PIB, iar politica salariala in sectorul public va fi mai relaxata, se poate ajunge la o rata anuala a inflatiei de peste 6,5%. Mai ales ca majorarea preturilor administrative, convenite cu UE, a fost amanata in acest an, ea urmand sa se produca in 2007 si 2008. In consecinta, expertii FMI au vorbit chiar de o anumita „ingrijorare” in ceea ce priveste anul 2007. „Daca se fac cheltuieli mai mari si se relaxeaza politica salariala se poate ajunge la oprirea procesului de dezinflatie si chiar la cresterea inflatiei”, a mai spus seful misiunii FMI pentru Romania. In alta ordine de idei, acesta a considerat „nepotrivit” si deficitul de cont curent pentru acest an, care este estimat de FMI la 10,5%. Indicatorul este in atentia investitorilor straini. Daca tendinta va continua sa se manifeste si in 2007, nu este exclus sa ne trezim in situatia in care capitalul strain sa paraseasca tara. In concluzie, mesajul lansat ieri de misiunea FMI, care va reveni la Bucuresti in februarie, este de a continua sa strangem cureaua.