Prevederile internationale privind interventia in cazul poluarilor cu hidrocarburi, substante chimice periculoase si alte substante daunatoare sunt aplicate si in tara noastra. Hotararea nr. 893, adoptata in luna iulie 2006, aduce modificari in domeniu.
Normativul aprobat de Executiv este deja implementat si la nivel local. Adrian Alexe, directorul Centrului Maritim de Coordonare din cadrul Autoritatii Navale Romane, a declarat ca tara noastra se afla printre primele din Europa care au implementat aceste prevederi. Cu asistenta tehnica din partea Guvernului Olandei, Planul National de Contingenta, care se refera la cooperarea in caz de poluare marina cu hidrocarburi si alte substante daunatoare, are ca principal scop aplicarea prevederilor Conventiei OPRC pe litoralul romanesc, marea teritoriala si in zona economica a Romaniei. De asemenea, planul isi propune sa faca fata eficient poluarilor marine cu hidrocarburi, in vederea protejarii populatiei, a mediului marin si a zonei de coasta. Organizarea la nivel national a pregatirii, cooperarii si interventiei in cazul producerii poluarilor marine, promovarea cooperarii internationale si a cercetarii in domeniul combaterii poluarilor marine sunt doar cateva dintre obligatiile partii romane. Astfel, fiecare petrolier cu un tonaj brut de 150 sau mai mult, fiecare unitate de foraj marin si oricare alta nava, cu un tonaj brut de 400, indiferent de pavilionul pe care il arboreaza, trebuie sa aiba la bord un plan de urgenta pentru combaterea poluarii cu hidrocarburi. Acest plan de urgenta va fi aprobat de ANR si de Apele Romane.
Planul va sta la baza interventiei autoritatilor locale pentru indepartarea poluarii marine. Pentru anumite situatii de pericol, toate porturile maritime romanesti pot reprezenta locuri de refugiu, la decizia coordonatorului operatiunii. Adrian Alexe, directorul Centrului Maritim din cadrul ANR, a subliniat ca este pentru prima data cand se specifica cine ia deciziile asupra acordarii locului de refugiu pentru navele implicate in incidentele de poluare marina.