15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialTeroare la Londra

Teroare la Londra

„O crima in masa, de dimensiuni inimaginabile”

Scotland Yard si serviciile secrete britanice MI5 au dejucat un complot terorist de anvergura, care viza aruncarea in aer a unor avioane in timpul zborului. Atentatele teroriste s-ar fi soldat cu sute sau chiar mii de morti, au anuntat autoritatile de la Londra. Amenintarea a fost iminenta si majora – comparabila cu pericolul la care a fost expus Regatul Unit in timpul celui de-al doilea razboi mondial, au relatat mediile britanice.



Flacoane de sampon cu explozibil

Potrivit ministrului britanic de Interne, John Reid, teroristii planuiau sa urce la bordul a „numeroase” avioane de pasageri ce efectuau curse spre Statele Unite ale Americii pentru a detona, pe parcursul zborului, explozibili lichizi, ascunsi in bagajele de mana – aparent in flacoane de sampon – si in mod cert nedetectabili in baza sistemelor de control uzuale de pe aeroporturi. Imbarcarea teroristilor era prevazuta sa decurga in mai multe orase britanice – Londra, Manchester, Glasgow si, probabil, Birmingham. Responsabilii britanici nu au furnizat detalii asupra numarului exact de avioane vizate – aparent, este vorba de cel putin sase si pana la 20 de aparate de zbor.

Potentialele victime -in aer si la sol

Canalul de stiri Sky News a transmis, cu referire la surse ale politiei metropolitane, ca deflagratiile urmau sa aiba loc deasupra unor mari orase – o treime dintre explozii erau prevazute sa insangereze metropole britanice, iar restul de doua treimi vizau orase de pe teritoriul SUA. Astfel, victimele s-ar fi inregistrat nu numai in aer, ci si la sol, a explicat, pentru Sky News, un expert antitero – aspect la care au facut referire, indirect, si responsabilii Scotland Yard atunci cand au facut mentiunea despre „o crima in masa, de dimensiuni inimaginabile”, dejucata in cel de-al 12-lea ceas.
Deoarece „operatia este una majora, care va dura inevitabil mult timp si va fi una complexa”, Scotland Yard a comunicat doar ca au fost retinute, in cursul noptii de miercuri spre joi, 25 de persoane suspecte, dintre care patru au fost ulterior eliberate, celelalte 21 ramanand in arest. Este vorba de tineri cu varste cuprinse intre 20 si 23 de ani, toti cu pasapoarte britanice si de origine asiatica, retinuti atat la Londra si imprejurimi, cat si la Birmingham.
Dejucarea complotului terorist a fost posibila datorita unor ample operatiuni mixte ale Scotland Yard si MI5, efectuate pe parcursul ultimelor luni de zile. Experti antitero britanici au apreciat ca indiciul explozibililor lichizi este unul caracteristic retelei teroriste internationale Al Qaeda – aspect confirmat ulterior si de ministrul american pentru Securitate Interna, Michael Chertoff.

„Partenerii internationali”, avertizati

Printr-un comunicat dat publicitatii la Downing Street 10, purtatorul de cuvant al guvernului britanic a anuntat ca Tony Blair, aflat in concediu in Caraibe, este la curent cu fiecare pas al operatiunilor antitero si ca premierul britanic l-a informat, inca in cursul noptii, pe presedintele american George W. Bush despre dejucarea acestui complot terorist major. De asemenea, guvernul britanic s-a reunit de urgenta in timpul noptii, pentru a discuta planul de masuri antitero.
Astfel, dimineata zilei de ieri le-a adus cetatenilor britanici vestea ca autoritatile au ridicat, peste noapte, nivelul de alerta terorista la „critic” – respectiv la gradul maxim, echivalent unui atac considerat iminent. Conform unei stiri transmise de Sky News ieri seara, dar neconfirmata de autoritati, mai multi suspecti teroristi s-ar afla inca in libertate, motiv pentru care alerta maxima se mentine pe intregul teritoriu al Marii Britanii si in special pe aeroporturi.
Mediile americane au mai relatat ca in complotul terorist ar fi implicate aproximativ 50 de persoane, dintre care unele au ajuns faptic, ieri dimineata, in imediata proximitate a unor avioane de pasageri apartinand liniilor American Airlines, United si Continental.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă