24 de familii din localitatea Saraiu ale caror locuinte au fost distruse de furia apelor se vor muta, pana de Craciun, in case noi, construite cu ajutorul Primariei Constanta, a Consiliului Judetean dar si al sponsorilor care au donat atat materiale de constructie cat si bani. Astfel, in cursul zilei de ieri, au fost sfintite sapaturile incepute pentru fundatiile celor 24 de case.
Noile case vor avea 3 camere, bucatarie si baie, fiecare locuinta intinzandu-se pe o suprafata de 1.000 de metri patrati. Casele sunt construite in stil dobrogean.
Conform declaratiilor vice-presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, institutia a alocat 3,5 miliarde lei iar Primaria Constanta 4 miliarde pentru reconstruirea caselor. |n cursul sedintei de ieri au mai fost alocate de catre CJC circa 1,8 miliarde lei, bani destinati refacerii drumurilor si podetelor si un miliard lei pentru apa si energie.
Pe langa aceste 24 de case care au fost distruse aproape in totalitate de natura dezlantuita, localnicii din Saraiu ale caror case au fost avariate intr-o masura mai mica vor primi materialele de constructie necesare consolidariisi repararii lor.
Si-au pierdut agoniseala de-o viata
Oameni tristi, deznadajduiti, batrani fara alta sursa de venit in afara pasarilor si animalelor care au fost inghisite de ape dupa spargerea barajului, isi doresc din tot sufletul ca sarbatorilor de iarna sa le petreaca in noile lor case. „Casa mea a fost inundate de trei ori pana acum. A patra oara, in iulie, nu s-a mai putut face absolut nimic. Apa mi-a luat totul din temelie. Locuiesc in acest sat din 1974”, a povestit Gheorghe Dragu. Apa nu i-a luat doar casa, ci si 200 de pasari, singura sa avere. „Am 74 de ani si nu am mai vazut asa ceva. A fost groaznic. Apa mi-a inundat toata gospodaria. Mi-a luat tot ce aveam. Am ramas asa cum ma vedeti, numai cu hainele de pe mine si cu cativa vitei pe care am reusit sa-i scot din curte”, a mai spus Gheorghe Dragu. Este batran si bolnav. Sotia sa la fel. Nici unul dintre ei nu mai are puterea sa ia viata de la inceput. „Nici eu si nici sotia nu mai putem sa muncim, sa o luam de la inceput. Suntem prea batrani”, a mai afirmat Gheorghe Dragu. Batranul avea gospodarie mare, ridicata cu propriile forte, o casa cu 7 camere si sute de pasari si animale. Acuma il incalzeste doar gandul ca va avea un acoperis de-asupra capului. Anghelina Lazar, are 75 de ani. Anii au trecut peste ea si abia daca mai poate sa mearga. Gospodaria si-o ingrijea singura, asa cum putea, insa i-a fost luata de ape. „Locuiesc aici de 55 de ani. Pur si simplu ne-am pomenit cu apa in casa. N-am putut face nimic. Am reusit sa luam cateva pasari pe care le-am urcat in pod, dar s-a daramat si podul”, a povestit Anghelina. Cele 4 camere ale batranei au fost practic rase de pe fata pamantului.
Case dobrogene
„Pentru situatia de fata am alcatuit un plan urbanistic de dezvoltare in care cele 24 de case care urmeaza sa fie construite sunt asezate paralele cu soseaua. Sunt toate grupate si se afla pe deal, intr-o zona sigura ce nu poate fi inundata”, a declarat primarul lcoalitatii Saraiu, Vasile Barsan. Conform planului, intrarea in casa se va face pe o prispa. Se va intra intr-un hol care permite accesul in cele trei camere iar in partea stanga va fi bucataria.