– Mai multe terenuri de pe teritoriul municipiului Resita (judetul Caras-Severin) au fost decla-rate zone rurale, prin hotarare a Consiliului Local, pentru ca cei care locuiesc acolo sa poata accesa fonduri Sapard. Este vorba despre Dealul Golului, zona strazii Barzavei, zonele Lend I si II, zona sportiva si de agrement Secu, zona Minda, zona Diglovat, zona „Parc 2000”, Dealul Lupacului, Valea Calnicelului, zona de productie Grebla – agrement, Moniom, Calnic, Terova, Cuptoare, Doman si Secu.
Firmele sau persoanele fizice interesate sa acceseze fonduri pentru activitati agricole in aceste zone se pot adresa in scris Primariei pentru a obtine adeverintele care sa certifice ca proprietatea imobiliara (teren sau constructie) apartine spatiului rural.
– Finantari nerambursabile in valoare totala de 10 milioane de dolari pot fi accesate de agentii economici din 26 de localitati din judetul Caras-Severin, in cadrul programului de reconstructie si dezvoltare, lansat de Ministerul Economiei si Comertului prin Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM). Finantarea este asigurata de Gu-vernul Romaniei si de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si aduce firmelor, pentru fiecare loc de munca nou creat, 1.200 dolari/an.
Pot fi angajate pe locurile de munca acoperite de grant nu doar persoane disponibilizate din minerit, ci orice somer care are domiciliul intr-una din localitatile incluse in lista. In zona de operare sunt cuprinse, in Caras-Severin, localitatile: Oravita, Sasca Montana, Anina, Bozovici, Racajdia, Ciudanovita, Rusca Montana, Ocna de Fier, Dognecea, Bocsa, Mehadia, Iablanita, Lapusnicu Mare, Gradinari, Berzovia, Eftimie Murgu, Lupac, Goruia, Doclin, Carasova, Ciclova Romana, Dalboset, Maureni, Prigor, Otelu Rosu si Berliste.
Colectivul zonal Anina al ANDZM ofera intreprinzatorilor interesati consultanta si sprijin pentru intocmirea actelor necesare accesarii fondurilor, pe principiul „primul venit, primul servit”.
– Municipiul Caransebes are o noua oferta de facilitati oferite intreprinzatorilor care doresc sa demareze afaceri in oras.
Dupa ce conditionasera initial suprafata de teren cu investitia care urma sa fie realizata (5.000 metri patrati pentru o investitie minima de 50.000 euro sau angajarea a 20 de salariati), consilierii au redus pro-portiile: 1.000 metri patrati si o investitie minima de 10.000 euro.
Conditionarea investitionala constituie o clauza ipotecara in favoarea Primariei la achizitionarea terenului. Pretul pamantului cumparat poate fi achitat la un an de la achizitie, data la care pe 60 la suta din suprafata parcelei trebuie sa existe constructii.