Rusia isi reafirma ambitia de mare putere militara si economica prin vocea lui Vladimir Putin, care a vorbit ieri despre intarirea tarii sale in fata „fortaretei” americane. In mesajul anual rostit in fata Adunarii Federale (parlamentul) de la Moscova, liderul de la Kremlin a comparat SUA cu „un lup care nu asculta pe nimeni” si a pledat pentru modernizarea fortelor nucleare strategice ale Rusiei.
„Camaradul Lup mananca si nu asculta pe nimeni si nu are nici o intentie sa asculte. Unde a disparut tot patosul privind apararea drepturilor omului, democratia, atunci cand este vorba despre apararea propriilor interese? Totul este posibil atunci, nu mai exista limite”, a rabufnit presedintele rus. El i-a sfatuit, in context, pe americani sa nu atace Iranul.
Impotriva „fortaretei” americane
Putin a caracterizat SUA drept o „fortareata” al carei buget militar este de 25 de ori mai mare decat cel al Rusiei. Concluzia sa: „Este prematur sa vorbim despre incheierea cursei inarmarilor. In realitate, cursa inarmarilor s-a accelerat in zilele noastre si a atins un nou nivel tehnologic”. In fata amenintarilor mondiale, Rusia are nevoie de o „casa solida”, a spus liderul de la Kremlin. Ca urmare, in urmatorii cinci ani, „Rusia trebuie sa-si imbunatateasca serios dotarea fortelor sale nucleare strategice cu avioane moderne cu raza lunga de actiune, cu submarine si rachete”. Intr-o incercare de „aratare a muschilor”, Putin a amintit de armele de ultima generatie aflate in arsenalul rusesc, printre care rachetele „cu traiectorii imprevizibile pentru eventualul inamic”. La o zi dupa cea de-a 61-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste (prilej de mare parada militara la Moscova), presedintele rus a apreciat ca doctrinele militara si de politica externa ale tarii sale trebuie sa raspunda la o intrebare esentiala: „Cum putem lupta nu numai impotriva terorismului, ci si a armelor nucleare, biologice si chimice?”. In orice caz – crede liderul de la Kremlin – „Rusia nu trebuie sa repete greselile URSS si sa sacrifice interesele dezvoltarii economico-sociale de dragul cresterii potentialului militar”.
Tarii – mai multi copii!
In privinta politicii interne, Putin a apreciat ca problema cea mai grava este cea demografica, in speta scaderea natalitatii. Mentionand ca populatia Rusiei, de aproape 143 milioane de locuitori, scade anual cu 700.000 de persoane, el a anuntat masuri pentru „stimularea nasterii a cel putin unui copil in fiecare familie”. Un alt „obstacol major” este coruptia – a admis presedintele rus. El a anuntat, pe de alta parte, obiectivul obtinerii convertibilitatii totale a rublei pana la 1 iulie.
Imperialism energetic
Acuzata, dupa „razboiul gazelor” cu Ucraina si Republica Moldova, ca practica un santaj energetic, Rusia lui Putin nutreste ambitii mari si in acest domeniu, mai ales ca nu de resurse naturale duce lipsa. „Rusia poate juca un rol pozitiv in formarea unei strategii europene unificate”, a spus liderul de la Kremlin, adaugand ca „trebuie cucerite si alte posibile piete”. Aceasta atitudine ofensiva este mentinuta si in sfera tehnologiilor nucleare, unde Putin recomanda constructia de reactoare „noi si sigure”.