14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialTigarile si alcoolul, noii profesori ai elevilor constanteni

Tigarile si alcoolul, noii profesori ai elevilor constanteni

Coboara din masini negre, luxoase sau, in cel mai rau caz, din taxiuri. Se intalnesc pe holurile scolii, dar numai pentru a stabili unde sa-si bea cafeaua. Grupuri, grupulete, se indreapta apoi, grabiti, spre cel mai apropiat bar. Daca si-au uitat tigarile acasa, le pot cumpara chiar din chioscul lipit de gardul scolii. Aceasta este imaginea elevului modern. Desi exista legi care sa combata vanzarea produselor alcoolice si a tutunului langa unitatile de invatamant, nimeni nu le respecta.

Majoritatea profesorilor din Constanta dezaproba categoric amplasarea tonetelor in apropierea scolilor. Desi unele dintre ele comercializeaza produsele in conditiile legii, de cele mai multe ori de la aceste gherete se pot cumpara tigari si bauturi, acestea fiind si marfurile cele mai profitabile. Acestea sunt consumate, de obicei, in locuri laturalnice, departe de ochii profesorilor. Mult mai grav este cand aceste aspecte apar in jurul scolilor cu clasele IÐVIII.
Inspectorul scolar general Dima Zainea a declarat ca sunt foarte multe societati comerciale care nu respecta marja minima de 500 de metri fata de institutiile scolare impusa de normele legale in vigoare. La aceasta situatie ingrijoratoare s-a ajuns din cauza legilor permisive prezente dupa revolutia din 1989. Dima Zainea a spus ca aceste puncte de atractie negativa pentru formarea intelectuala a elevilor reprezinta un adevarat pericol, fapt care se poate observa direct din slabele performante la invatatura si numarul foarte mare de absente.

Dascalii kamikaze

Pentru a combate, intr-o oarecare masura, acest fenomen, ISJ a luat decizia de a-i scoate pe profesori in strada. Astfel, conform unui ordin intern, cadrele didactice au aflat, cu stupoare, ca profesorul de serviciu trebuie sa isi indeplineasca obligatiile in afara orelor de curs si, mai mult, chiar in afara institutiei! Cu alte cuvinte, acestia trebuie sa patruleze, inarmati cu… pixuri si cataloage, pentru a-i aduna din baruri si internet-cafe-uri pe elevii pentru care o zi la scoala nu inseamna nimic altceva decat un alt joc de Counter-Strike. Avand in vedere incidentele care au avut loc anul trecut in salile de clasa, va imaginati ce s-ar putea intampla in momentul in care profesorul ar incerca, in afara scolii, sa-i convinga pe elevi sa revina la cursuri. Daca dascalii sunt umiliti si batuti in timpul orelor, nimic nu i-ar putea opri pe liceenii-infractori sa se manifeste cu o violenta extrema. In acest caz, cine ii apara pe profesori?

Patrule mobile

Purtatorul de cuvant al Gruparii de Jandarmi Mobile Constanta, Sorin Mustatea, a declarat ca in urma intalnirilor avute cu conducerile institutiilor de invatamant preuniversitar din municipiul Constanta si in baza planurilor de cooperare cu Inspectoratul Judetean de Politie Constanta, jandarmilor le-au revenit in responsabilitate 32 de scoli, dintre care 18 cunoscute cu probleme. Misiunea se desfasoara prin actiuni punctuale cu echipe mobile, iar in zona celor 18 institutii „speciale” se actioneaza cu patrule pedestre care vegheaza la mentinerea unui climat de ordine si siguranta conform unor grafice orare stabilite la solicitarea institutiilor respective si in baza datelor si informatiilor pe care le detinem cu referire la starea infractionala si contraventionala in zonele respective, a mentionat Sorin Mustatea. Totodata, in urma actiunilor desfasurate in trimestrul I scolar, respectiv in perioada septembrie-decembrie, s-a actionat in zonele respective, sanctiunile aplicate aici reprezentand 13% din cuantumul total al sanctiunilor aplicate de Gruparea Mobila in aceasta perioada. Cu toate acestea, avand in vedere „defectiunile” Legii 61, elevii-problema scapa de fiecare data basma-curata. Cei care sunt nevoiti sa stranga oalele sparte sunt tot profesorii si parintii.

Cele mai citite

Aeronave militare ridicate de urgență în urma atacurilor cu drone din Ucraina. Mesaje RO-Alert transmise în Tulcea

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că patru aeronave militare – două F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două F-16 ale Forțelor Aeriene Române...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Atac ucrainean asupra unei platforme rusești de lângă Insula Șerpilor

Forțele speciale ucrainene au lansat un atac asupra platformei petroliere Petro Godovaneț din Marea Neagră, o locație pe care Kievul încearcă să o recâștige...
Ultima oră
Pe aceeași temă