17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialO firma din Timisoara revendica un parc din oras

O firma din Timisoara revendica un parc din oras

O societate din municipiul Timisoara a deschis o actiune in instanta prin care cere inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara pentru un teren situat in zona Garii de Est, aflat in proprietatea Statului Roman, pe care a fost amenajat un parc in care se afla specii valoroase de arbori. Purtatorul de cuvant al Primariei, Flavius Boncea, a afirmat, insa, ca SC „Campeanu” SRL nu are nici un temei legal in demersul sau, deoarece parcul a intrat, dupa Primul Razboi Mondial, in domeniul public.
Pe terenul respectiv este amenajat, inca din secolul trecut, un parc, care s-a aflat pana in anul 2001 in administrarea Fabricii de Ciorapi. Primaria nu doreste, insa, sa renunte la acest obiectiv si a invocat prevederile Legii 265/2006 privind protectia mediului, in care este mentionat ca spatiile verzi amenajate conform planurilor urbanistice – situatie in care se gaseste parcul delimitat de strazile Kogalniceanu – Lorena si Zurich, nu isi pot schimba destinatia sub nici o forma.
Parcul din zona Garii de Est a fost avizat ca spatiu verde in anul 1993, printr-un proces-verbal in care s-a tinut cont de Planul Urbanistic General. Mai mult, atunci s-a decis extinderea parcului si ramanerea terenului in proprietatea Statului Roman. In 2001, SC „Ciorapi CIFA” SA a renuntat, in favoarea Primariei, la administrarea acestui obiectiv, iar in anul 2005, ca urmare a unei Hotarari de Guvern, a fost inscris in CF ca facand parte din domeniul public.
Spatiul verde a fost amenajat, initial, in secolul trecut, de catre familia Kimmel, care a detinut terenul pana dupa Primul Razboi Mondial. In zona au fost plantati arbori valorosi din punct de vedere dendrologic si a devenit loc de promenada si de recreere pentru locuitorii din cartier.
„Motivele pastrarii si reconstructiei ecologice a parcului sunt sustinute, in primul rand, de necesitatea existentei spatiilor verzi care au functie ecologica, solicitarea cetatenilor din zona, existenta a peste 700 de copii si, nu in ultimul rand, a faptului ca nu exista o zona de agrement in acest cartier”, a declarat primarul orasului, Gheorghe Ciuhandu.
In acest sens, dezvoltarea functiilor climatice, recreative, estetice sau educative ale spatiilor verzi devine, in opinia edilului, o obligatie nu numai a administratiei locale, ci a intregii comunitati.

Cele mai citite

Circulația feroviară în centrul Germaniei a fost întreruptă din cauza unei defecțiuni tehnice

Serviciile feroviare din centrul Germaniei au fost întrerupte sâmbătă din cauza unei defecţiuni tehnice, a anunţat Deutsche Bahn. Trenurile au rămas în staţii până...

Elevii români au obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. România, pe locul II în Europa

Elevii români au obținut patru medalii, inclusiv una de aur, la Olimpiada Internațională de Informatică desfășurată în Egipt, România clasându-se pe locul 8 la...

Circulația feroviară în centrul Germaniei a fost întreruptă din cauza unei defecțiuni tehnice

Serviciile feroviare din centrul Germaniei au fost întrerupte sâmbătă din cauza unei defecţiuni tehnice, a anunţat Deutsche Bahn. Trenurile au rămas în staţii până...
Ultima oră
Pe aceeași temă