14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPhenianul a testat bomba atomica

Phenianul a testat bomba atomica

Sfidand si socand comunitatea internationala, regimul stalinist de la Phenian a anuntat, ieri, ca a testat cu succes o bomba atomica.

Departamentul de „cercetare in domeniul stiintei a efectuat cu succes si in deplina siguranta un test nuclear subteran la data de 9 octombrie. (…) Testul nuclear a fost efectuat cu resurse si tehnologie suta la suta autohtone”, se arata in comunicatul oficial difuzat de agentia KCNA.
Potrivit expertilor si serviciilor de informatii sud-coreene, testul a avut loc la situl nuclear Hwaderi de langa Kilju, in provincia Hamgyong (in nordul RPDC), la ora locala 10:36 (1:36 GMT, 4:36 ora Romaniei), moment in care statiile seismologice din SUA, Japonia si din alte zone, inclusiv din Romania, au detectat o activitate seismica in regiune, provocata de o explozie artificiala.
Experti din serviciile de informatii sud-coreene au explicat in Parlamentul de la Seul ca testul a fost efectuat, cel mai probabil, intr-un tunel orizontal, sapat intr-o colina inalta de 360 de metri. Nu au fost depistate scurgeri radioactive nici in Coreea de Sud, nici in Rusia.
Institutul geologic din Coreea de Sud a estimat ca puterea bombei testate a fost echivalenta cu cea a 550 de tone de TNT, cu mult mai slaba decat cele doua bombe atomice lansate de SUA la Hiroshima si la Nagasaki. Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a estimat ca bomba atomica nord-coreeana a avut o putere de „5 pana la 15 kilotone”.
Un oficial rus a declarat, pastrandu-si anonimatul, ca ambasadorul Rusiei la Phenian a fost avertizat cu doua ore inainte de efectuarea testului nuclear. Oficiali americani si sud-coreeni au declarat ca si China a fost prevenita, Beijingul alertand, la randul sau, Seulul si Washingtonul.

O amenintare grava la adresa pacii

Coreea de Sud a calificat testul nuclear nord-coreean drept „o amenintare grava la adresa pacii, nu doar pentru Peninsula Coreeana, ci pentru intreaga regiune”. Presedintele sud-coreean, Roh Moo-hyun, a avertizat ca Seulul va reactiona „intr-o maniera severa” si ca „nu va tolera o Coree de Nord care detine arma atomica”.
„Testul nuclear nord-coreean reprezinta o provocare care sfideaza dorinta comunitatii internationale si apelul nostru de abtinere de la orice actiune care ar agrava tensiunile in regiune”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow.
„Condamn acest gest absolut iresponsabil efectuat de guvernul RPDC”, se arata intr-un comunicat transmis de premierul britanic, Tony Blair. Premierul japonez, Shinzo Abe, a amenintat cu masuri severe de represalii. UE si NATO au condamnat, de asemenea, testul nuclear nord-coreean. Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit ieri dupa-amiaza, intr-o sesiune de urgenta, asteptandu-se impunerea de sanctiuni severe impotriva Phenianului, in conditiile in care nici Rusia, nici China nu se mai opun.

Phenianul ar dispune de pana la 12 bombe atomice, dar acestea nu sunt suficient de mici pentru a putea fi transportate de rachete balistice. Principalul centru al programului nuclear nord-coreean se afla la Yongbyon (100 km de Phenian), unde exista un reactor de cinci megawati si o uzina de reprocesare a plutoniului, unde sunt prelucrate barele de combustibil nuclear utilizate in reactor. In octombrie 2003, Phenianul a reprocesat 8.000 de bare de combustibil. In februarie 2005, Coreea de Nord a anuntat ca dispune de armament nuclear.

Cinci state Ð SUA, Rusia, Franta, Marea Britanie si China Ð care au efectuat teste nucleare inainte de 1967 sunt singurele autorizate prin Tratatul de Neproliferare Nucleara (TNP) din 1968, care implica acorduri de garantie cu AIEA, sa detina arma nucleara. India si Pakistanul, care au efectuat cate sase teste nucleare, au subscris obligatiilor TNP. Africa de Sud, Argentina, Brazilia, Kazahstan, Belarus, Ucraina si Libia au renuntat oficial la armamentul nuclear. Israelul ar detine circa o suta de focoase sau obuze nucleare. Iranul sustine ca stapaneste metoda de imbogatire a uraniului, care permite obtinerea de material de fisiune pentru bombe atomice. Siria, Egiptul, Nigeria si Taiwanul sunt suspectate ca desfasoara activitati nucleare militare.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă