22.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialTichete cadou si de cresa pentru salariatii de la stat si privati

Tichete cadou si de cresa pentru salariatii de la stat si privati

Ministerul Muncii a elaborat Normele metodologice de aplicare a Legii 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, care urmeaza sa fie adoptate de Executiv. Deocamdata, acestea sunt supuse dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, unde se primesc sugestii si propuneri pana la data de 14 august a.c. Dupa aprobarea normelor de catre Guvern urmeaza publicarea in Monitorul Oficial, iar in termen de 5 zile de la data intrarii in vigoare a HG se vor stabili, prin ordin al ministrului Finantelor Publice, criteriile privind autorizarea functionarii unitatilor emitente care pot desfasura activitate specializata in domeniul acordarii tichetelor cadou si a tichetelor de cresa.
Potrivit Normelor metodologice, orice persoana cu contract individual de munca va putea utiliza bilete de valoare, sub forma tichetelor cadou si a tichetelor de cresa. Tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, cheltuieli de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.
Angajatorii acorda salariatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli, aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita „Tichete cadou” pentru cheltuieli sociale, valoarea unui tichet cadou fiind de 10 RON sau multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 RON.
Valoarea nominala a tichetelor de cresa este in suma de 300 RON pentru o luna, pentru fiecare copil aflat la cresa. Suma lunara se indexeaza semestrial, cu indicele de inflatie comunicat de Institutul National de Statistica.
Tichetele de cresa se distribuie salariatilor lunar, pentru fiecare din copiii lor, inclusiv pentru copiii incredintati spre adoptie, adoptati, dati in plasament, cu exceptia asistentului maternal profesionist, ori pentru care s-a instituit tutela. Angajatii vor trebui sa aduca de la cresa adeverinta care sa ateste inscrierea copilului. Tichetele de cresa pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la cresa unde este inscris copilul salariatului.
Cresa se defineste ca o structura organizatorica ce furnizeaza servicii de ingrijire si educatie copiilor, de la nastere pana la implinirea varstei de 3 ani. Parintii care beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani sau 3 ani nu au dreptul la tichete de cresa, se mentioneaza in proiectul de Norme metodologice.
Majoritatea salariatilor cu copii pana la 2 ani primesc si indemnizatia pentru cresterea copilului, asa ca acestia se vor bucura de tichetele de cresa doar un an, pana ce micutul implineste 3 ani.

Cele mai citite

Klaus Iohannis va zbura la New York la summitul ONU cu avionul privat de lux Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg

Președintele Klaus Iohannis va zbura la New York pentru summitul ONU cu un avion privat de lux Gulfstream G550, operat de Global Jet Luxemburg,...

Companiile din construcții se confruntă cu deficit de personal și volume mai mici de lucrări

Companiile care activează în domeniul construcțiilor și-au încetinit creșterea, după ce estimările de la începutul anului au fost date peste cap de modificările venite...

Un fundaș român a debutat în Ligue 1 împotriva unei echipe de Liga Campionilor!

Internaționalul român de tineret, Umit Akdag, a debutat duminică, 22 septembrie, în Ligue 1, împotriva lui Brest. Meciul din etapa a 5-a a campionatului francez...
Ultima oră
Pe aceeași temă