Directia Generala a Finantelor Publice Constanta, Serviciul Administrare Mari Contribuabili, a scos la licitatie un imobil apartinand Companiei Nationale Caile Ferate Romane, sucursala regionala Constanta. Cladirea a fost instrainata pentru a acoperi o parte din datoria de 900 de miliarde de lei vechi pe care compania o are la bugetul de stat.
La licitatie au participat doi ofertanti, SC Cupa International SRL si SC Ametist Trade SRL. Licitatia a inceput de la pretul de 1.468.169 RON (exclusiv TVA), pret de evaluare. Imobilul a fost adjudecat de prima societate, care a oferit… 31 de lei peste pretul de pornire. La suma platita s-a calculat si un TVA de 278.958 RON. Plata se va face in cel mult 12 rate lunare, cu dobanzile aferente, conform art. 161 din O.G. 92/2003, republicata. Reprezentantii DGFP spun ca societatea adjudecatara nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul general consolidat si bugetul local, conform certificatelor fiscale existente la dosarul depus pentru participarea la licitatie. De asemenea, acestia precizeaza ca imobilul valorificat la licitatie a cuprins doar cladirea nu si terenul aferent, acesta fiind in proprietatea municipiului Constanta. SC Ametist Trade SRL a achitat 50% din pretul de adjudecare in termenul prevazut de lege.
Sub aripa legii
Reprezentantii DGFP spun ca modalitatea prin care cladirea a fost scoasa la licitatie a respectat normele legale in vigoare. Astfel, anuntul de valorificare a bunului a fost publicat, cu doua saptamani inainte, in doua ziare, unul local si unul central, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la sediul DGFP Constanta, la sediul Primariei Municipiului Constanta, la sediul debitorului, precum si pe bunul imobil scos la licitatie, in conformitate cu prevederile art. 158 alin. 2 din O.G. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata.
„Disputa” dintre Finante si CFR Constanta dureaza de luni bune, DGFP incercand sa recupereze macar o parte din datoria de 900 de miliarde de lei vechi inregistrata de compania nationala la bugetul statului. In luna martie a acestui an, conducerea DGFP a anuntat ca a instituit sechestru pe patru imobile apartinand CFR. Cu acea ocazie s-a inceput procedura de executare silita, Finantele dorind sa recupereze cel putin 300 miliarde de lei vechi din datoria totala.