16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAtac nuclear impotriva Iranului?

Atac nuclear impotriva Iranului?

Administratia americana elaboreaza, potrivit revistei „New Yorker”, un plan detaliat al unei campanii de bombardamente asupra Iranului. Planul ar prevedea si utilizarea de incarcaturi nucleare pentru distrugerea unei baze despre care SUA banuiesc ca ar fi folosita pentru producerea de arme atomice, relateaza reputatul ziarist Seymour Hersh in paginile revistei citate.
Numarul care va aparea in data de 17 aprilie al „NY” afirma ca presedintele George W. Bush il considera pe liderul iranian Mahmud Ahmadinejad drept un „potential Adolf Hitler”, iar in ultimele saptamani seful administratiei americane ar fi inceput, in mod discret, o serie de discutii cu membri ai Senatului si ai Camerei Reprezentantilor referitoare la planurile pentru Iran.
Casa Alba este de parere ca o serie de bombardamente asupra Iranului ar putea provoca „o reactie in lant” in randurile populatiei, despre care se spera ca „s-ar revolta si ar inlatura guvernul”, afirma Hersh, ziarist cunoscut pentru contactele sale excelente avute cu membri de vaza ai administratiei de la Washington.
Citand un consilier al Pentagonului, „NY” scrie ca Washingtonul „apreciaza ca singurul mod de rezolvare a problemei este schimbarea structurii de putere din Iran, iar acest lucru inseamna razboi”. Una din optiunile avute in vedere prevede posibila utilizare a armelor nucleare tactice de tip B61-11 pentru distrugerea buncarelor. Acestea ar urma sa fie folosite pentru bombardarea principalei unitati de productie nucleara de la Natanz, releva revista, citand un fost inalt oficial din serviciile de informatii, care a descris pregatirile drept „enorme”, „febrile” si „operationale”.
Cu referire la articolul din „NY”, cotidianul „Washington Post” aprecia ieri ca presedintele Bush considera Iranul drept o amenintare serioasa ce trebuie inlaturata pana la sfarsitul mandatului sau.
In plus, Washingtonul este supus presiunilor venite din partea Tel Avivului, dupa ce Israelul a avertizat in mod repetat ca Iranul este mai aproape de dotarea cu arma nucleara decat considera Occidentul. In timp ce numerosi militari si experti se declara ingrijorati de actualele zvonuri de razboi, care ar risca sa intoarca opinia publica mondiala si in special cea araba impotriva SUA, destui politicieni raman la parerea exprimata de curand de senatorul republican John McCain: „Unica perspectiva mai grava decat cea a razboiului este cea a armei nucleare in mainile Iranului. Ca de rachete purtatoare dispun deja”.
Ca o prima reactie, ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a declarat ieri ca nu exista nici un „fundament pentru o operatiune militara” impotriva regimului iranian, a relatat BBC.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă