10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024

Flash

Evenimente culturale in Banat

– Teatrul National din Timisoara isi va relua stagiunea in acest an, in 12 ianuarie, de la ora 19.00, cu piesa „Absolventul” de Terry Johnson, in regia Mihaelei Lichiardopol, a carei premiera a avut loc nu demult in dubla distributie.
– Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara isi invita spectatorii in 13 ianuarie, ora 19.00, la o noua premiera cu spectacolul „Lear” de Nagy Sandor, o adaptare reusita dupa W. Shakespeare, in regia Evei Patko.
– Filarmonica de Stat „Banatul” programeaza in 13 ianuarie, ora 19.00, in Sala „Ion Vidu”, un recital W. A. Mozart, cu prilejul implinirii a 250 de ani de la nasterea celebrului compozitor.
Filarmonica de Stat din Arad anunta pentru joi, 12 ianuarie, ora 19.00, la Sala Palatului Cultural din localitate o gala dedicata lui J. Strauss, sub bagheta dirijorului Dorin Frandes.

Revelionul sarbesc

Sarbii banateni care respecta traditiile si calendarul iulian vor sarbatori Revelionul cu tot fastul specific in noaptea de 13-14 ianuarie, incununand, astfel, sirul sarbatorilor de iarna la Timisoara. Pe langa meniurile apetisante, localurile care organizeaza asemenea petreceri isi vor asorta bucatele specifice cu momente artistice pe masura.
Bunaoara, sala „Clasic”, de pe bulevardul Dambovita, va organiza un adevarat regal de muzica sarbeasca cu formatiile artistice ale Casei de Cultura a Municipiului, Casei de Cultura a Studentilor, Ansamblul „Zora” si cu o intreaga suita de solisti: Laza Cnejevici, Vlada Misici, Alexander Vuici si multi altii.
De asemenea, restaurantul „Loid”, din centrul Timisoarei, programeaza un alt spectacol de tinuta cu Deian Galetin si invitatii sai, artisti instrumentisti si solisti vocali din Serbia si Muntenegru, cu valoroasa trupa de trompetisti din Cucia. La cunoscutul local „Intim”, de pe strada Romulus, vor evolua tamburasii din Cenad, solistii Iota Maxim, Iuliu Dandoczi, Laura Laurentiu, dar si artisti din Serbia.

Imagini inedite din Himalaya

La Centrul Cultural Francez din Timisoara a fost deschisa, ieri, o expozitie de fotografii cu genericul „La Nord, la Sud si sus pe Himalaya”. Materialele au fost realizate, anul trecut, de trei alpinisti bine cunoscuti: Cristian Tecu, Dragos Dubina si Catalin Morariu. In timpul temerarei calatorii, autorii au surprins imagini inedite din India, Nepal si varful Shishapangma (situat la o altitudine de 8.012 metri), chiar in timpul escaladarii lui. Pe varful muntelui a fost depus un steag cu semnaturile tinerilor handicapati din cadrul Asociatiei „Pentru voi”. Organizatia este una dintre cele mai reprezentative din zona Banatului, pusa pe picioare imediat dupa Revolutie cu sprijin olandez.

Fotografiile unui artist german

La galeria de arta din Casa „Matei Corvin” din centrul municipiului Cluj-Napoca poate fi vazuta, incepand de astazi, ora 17.00, o expozitie de fotografie semnata de artistul german Dorte Eissfeld. Expozitia este deschisa sub auspiciile Centrului Cultural German din localitate si, desigur, a gazdelor – Universitatea de Arta si Design.

nvestitie de 800 de milioane de euro in sistemul hidroenergetic

TARNITA. Guvernul va investi peste 800 de milioane de euro pentru crearea unui lant de hidrocentrale in zona Tarnita din Muntii Apuseni. Lacul va fi folosit, de asemenea, pentru alimentarea cu apa potabila a judetelor Cluj si Salaj. Lucrarile vor incepe probabil in anul 2007. Studiul de fezabilitate va fi facut in 2006.
Investitia trebuie pusa in legatura cu criza energetica provocata de afacerea gazelor naturale din Rusia. In acest context, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca pretul gazelor naturale importate din Rusia nu va fi schimbat. El a spus, la Cluj, ca societatile romanesti platesc un pret identic cu cel de pe piata internationala a energiei. De pilda, Bulgaria a platit 257 de dolari pe mia de metri cubi de gaz importat din Rusia in timp ce „Termoelectrica” a platit 254 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz metan.
Ministrul a spus, pe de alta parte, ca Romania va incerca sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu gaz metan. Reprezentantii Guvernului au inceput negocierile cu compania maghiara „Mol” pentru realizarea unei conexiuni la sistemul de transport al gazelor din Ungaria.
Codrut Seres se va intalni si cu ministrul turc al Energiei pentru a discuta despre racordarea Romaniei la sistemul de transport „Nabucco”, cel care aduce in Europa gaze naturale extrase din zona Marii Caspice.

Ilie Bolojan incearca sa depolitizeze Prefectura

ORADEA. Prefectul de Bihor, Ilie Bolojan, le-a cerut colaboratorilor sai din cadrul cabinetului sa renunte la calitatea de membrii politici ale formatiunilor din care fac parte. El a spus ca aceasta rugaminte a fost adresata tuturor functionarilor institutiei. Acestia au termen pana la sfarsitul saptamanii sa se decida daca renunta sau nu la calitatea de membru de partid.
Cu toate ca functionarii au primit ultimatum, prefectul a recunoscut ca nu ii poate sanctiona daca nu respecta cererea sa.
„Daca se merge pe depolitizare, nu dupa sistemul surogat, noi trebuie sa fim primii care dam un exemplu. Trebuie sa aratam ca reforma are consistenta nu este o chestiune de suprafata. Am avut discutii cu ei si in aceste zile trebuie sa ia o decizie. Eu le-am recomandat tuturor celor de la Prefectura ca cea mai buna atitudine este sa isi faca treaba”, a afirmat Ilie Bolojan.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă