Guvernul Romaniei a pus in urma cu mai bine de un an la dispozitia primariei Simeria 21 de miliarde de lei in vederea realizarii utilitatilor pentru construirea unui deponeu ecologic de gunoi. Cu toate ca Executivul a alocat deja banii pentru drumuri, canalizare si alte investitii de infrastructura, groapa de gunoi nu este nici macar in stadiul de proiect, nefiind obtinute autorizarile legale si, in special, autorizatia de mediu, pentru realizarea investitiei.
In cazul in care, pana in final deponeul ecologic nu va fi construit, investitiile in infrastructura facute cu banii de la bugetul de stat vor determina o crestere a valorii terenurilor virane din zona, detinute de diversi proprietari, in majoritate politicieni care si-au investit economiile in terenuri si alte imobile.
In perioada octombrie-decembrie 2005, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a aprobat Nota de fundamentare intocmita de CJ si Prefectura Hunedoara in vederea obtinerii de la Bugetul National a sumelor necesare pentru construirea cailor de acces si a utilitatilor pentru un obiectiv apreciat ca fiind de interes public in judet. Este vorba despre un deponeu ecologic pentru gunoiul menajer, care urmeaza sa fie construit pe raza orasului Simeria. Drept urmare, in sedinta de Guvern din 3 noiembrie 2005 s-a aprobat virarea in bugetul orasului a sumei de 21 miliarde de lei vechi, fara sa existe certitudinea ca investitia va fi finalizata. Pentru construirea deponeului, primaria din Simeria a semnat un contract de colaborare cu SC „Krause si Achiti&CO” SRL, care are sediul intr-un apartament din municipiul Petrosani. Ea are ca obiect principal de activitate consultanta in afaceri si avea, in 2004, doi angajati. In contractul incheiat cu Primaria Simeria, firma „Krause si Achiti&CO” isi rezerva dreptul sa vanda afacerea dupa realizarea investitiei fara acordul municipalitatii.
Concurenta, blocata
In timp ce la Simeria se aloca fonduri publice pentru o investitie prezumtiva, un proiect similar, aflat in faza de executie langa Deva, a fost blocat de Agentia de Protectie a Mediului (APM) prin retragerea unei autorizatii emise cu un an in urma. Reprezentantul firmei cu capital austriac, „UEG Mediu” SRL, care construieste deponeul ecologic de langa municipiul resedinta de judet, Adrian Balaneanu, a declarat ca hotararea APM este abuziva si nelegala si ca va fi contestata in justitie.
Acordul de mediu, pentru realizarea deponeului ecologic din zona Deva, a fost obtinut de societatea austriaca in parteneriat cu primaria, care a investit pana acum cateva miliarde din bugetul local in acest proiect. Desi investitia era in concordanta cu prevederile legale si cu angajamentele asumate in procesul de aderare la UE, totusi reprezentantii Ministerului Mediului au anulat acest acord de mediu in 9 decembrie 2005.
Daca administratia locala nu a luat pana acum nici o atitudine fata de hotararea APM, a reactionat in schimb ambasada Austriei la Bucuresti. Diplomatii au avertizat atat Ministerul Mediului, printr-o adresa din 24 iunie 2005, cat si Ministerul Administratiei si Internelor cu o saptamana mai tarziu, dar nici unul dintre ministere nu a actionat pana acum.
Mai mult, APM a revocat, in aceleasi conditii, acordul de mediu obtinut de o alta firma care intentioneaza sa construiasca in zona Deva un incinerator de deseuri care sa inlocuiasca vechile si uzatele crematorii spitalicesti.
Contestat de localnici si specialisti
Alocarea sumei de 21 miliarde de lei de la bugetul statului pentru utilitatile deponeului de la Simeria este cu atat mai hazardata cu cat locuitorii de aici se opun vehement acestei investitii, considerand ca nu este oportuna zonei.
Fostul director al APM, actualmente expert in aceeasi institutie, Georgeta Barabas, este de parere ca deponeul de la Simeria nu se poate realiza pe amplasamentul prevazut pentru ca nu ar indeplini normele de mediu legale si impuse prin acordurile cu UE. „In mod normal, nu ar fi sanse ca acest proiect sa obtina avizul de mediu, pentru a fi realizat”, sustine aceasta. „In judetul Hunedoara ar fi trebuit sa fie in curs de finalizare doua deponeuri ecologice, conform planului de management al deseurilor stabilit prin acordul de aderare la UE. Cu toate astea, nici unul nu se afla in prezent nici macar in faza de incepere a executiei. Practic, nu mai exista timp fizic pentru realizarea pana in 2006 a vreunui deponeu, ceea ce va implica pentru judetul Hunedoara plata unor amenzi usturatoare catre UE. Amenzi ce vor fi suportate de toti locuitorii judetului”, a adaugat Georgeta Barabas.