10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialDebitele CNH se ridica la aproape 50 de miliarde lei

Debitele CNH se ridica la aproape 50 de miliarde lei

Mai multe firme care au incheiat contracte de furnizare de produse sau servicii cu Compania Nationala a Huilei Petrosani s-au adresat Justitiei pentru a-si recupera banii de la agentul economic de stat. Daca CNH va pierde toate cele 8 procese, aflate acum pe rolul instantelor in diverse faze, va trebui sa plateasca aproape 5 milioane RON (respectiv aproape 50 de miliarde lei vechi) catre furnizorii neplatiti pe cale amiabila.
Cea mai mare suma solicitata, pe cale procesuala, companiei, in solidar cu Exploatarea Miniera Livezeni, este de 4, 025 milioane RON, iar actiunea in instanta a fost deschisa de „Remat” Salaj. Aceasta societate a pierdut procesul atat la Tribunalul Hunedoara, cat si la Curtea de Apel Alba Iulia, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis trimiterea dosarului spre rejudecare la instanta de fond.
Si SC „Gavazzi Steel” Otelul Rosu (judetul Caras-Severin) a dat CNH in judecata, in solidar cu EM Aninoasa, pentru recuperarea sumei de 43.010 RON, dosarul fiind inca pe rol. De asemenea, SC „Global Invest” SRL din Valea Jiului incearca sa recupereze pe calea instantei banii neachitati de catre EM Uricani si EM Paroseni, in solidar cu CNH Petrosani, suma totala fiind de peste 160.241 RON. In procesul cu EM Uricani, firma a castigat la Judecatoria Petrosani, dar Tribunalul Hunedoara a trimis dosarul spre rejudecare, dupa analizarea recursului formulat in acest caz.
Totodata, cauza in care CNH este trasa la raspundere in solidar cu EM Paroseni se afla pe rolul Tribunalului Hunedoara. Compania Nationala a Huilei mai are calitatea de parat si in cauzele deschise de „Firogal” Galati, pentru o datorie de circa 37.000 RON, „Mecanica” Botosani – cu o creanta totala de 79.868 RON si „Arteca” Jilava pentru o suma neachitata in valoare de 269.256 RON. In total, CNH a fost chemata la diverse instante, singura sau alaturi de alte unitati miniere care apartin de compania din Petrosani, pentru datorii de 4.614.719 RON (peste 46 de miliarde lei vechi).
Pe langa datoriile catre furnizori, din cauza carora a fost data in judecata, compania este si cel mai mare datornic la bugetul de stat, prin prisma datoriilor istorice acumulate in perioada 1993 – 2003, care depasesc 10.000 de miliarde lei vechi si pentru care toate activele CNH se afla sub sechestru asigurator.

Cele mai citite

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Motociclist în vârstă de 18 ani, mort în urma unui accident rutier

Un tânăr motociclist în vârstă de doar 18 ani a murit, noaptea trecută, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Paul Gabriel Melinte, din...

Armata Română caută să angajeze luptători de comando. Ce salarii se oferă

Armata Română caută luptători de comando cu o condiție fizică impecabilă, care să mânuiască arme și să fie pregătiți pentru orice confruntare. Candidații sunt triați...
Ultima oră
Pe aceeași temă