Pentru protectia oaspetilor straini se va stabili un culoar unic pentru transportul inaltilor demnitari. Cateva sute de medici se vor ocupa de sanatatea participantilor la cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, insista ca sistemul de securitate medicala sa fie impecabil.
Ministerul Sanatatii a primit, cu aceasta ocazie, o finantare speciala din partea Guvernului Romaniei, dar si echipamente medicale oferite de autoritatile elvetiene. De aproape un an, Serviciul de Protectie si Paza (SPP) se antreneaza pentru Sommet.
Planuri de protectie puse la punct pana in cele mai mici amanunte si consultare permanenta cu omologii din tarile francofone. SPP are o foarte mare responsabilitate pentru siguranta atator sefi de stat, dar nu numai a lor. Mai ales ca la asemenea reuniuni la varf nu-i este permis oricui sa se apropie ca sa dea mana cu demnitarii de rang inalt.
La Palatul Parlamentului sunt pregatite 30 de sali pentru sesiuni plenare si reuniuni bilaterale. Ministerul Afacerilor Externe, precum si cele 17 institutii pe care le coordoneaza pentru buna desfasurare a sommet-ului se afla in mare fierbere.
A inceput numaratoarea inversa pana in ziua cand Romania va fi in centrul atentiei internationale.
La cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei sunt asteptati 63 de sefi de stat si de guvern din tarile francofone. Numarul participantilor straini va fi insa de cel putin 2000. „Cea mai buna ocazie pentru a construi, intr-un mod simplu si inteligent, imaginea Romaniei”, a spus Cristian Preda, secretar de stat la MAE. Folosind o metafora, Cristian Preda vede in acest sommet o „olimpiada a politicii externe”.