Conducerea Companiei „Rosia Montana Gold Corporation” (RMGC) a anuntat depunerea, in primul trimestru al anului viitor, a studiului de impact asupra mediului pentru proiectul de exploatare a zacamantului aurifer din Muntii Apuseni. Documentul respectiv are o importanta majora in obtinerea autorizatiei de constructie a viitoarei exploatari minere, preconizata a fi cea mai mare din Europa. „In decembrie anul trecut, am inaintat memoriul tehnic de prezentare a proiectului, la care am primit raspuns de la autoritatile romane si cele internationale. In prezent, incorporam toate clarificarile la intrebarile transmise de autoritati in acest raport de evaluare a impactului pe care il alcatuim”, a declarat presedintele executiv al RMGC, Alan R. Hill. Acesta a spus ca dupa depunerea studiului de impact va urma o perioada in care documentul va fi supus dezbaterii publice, urmand ca ulterior (a doua jumatate a anului 2006) sa se solicite eliberarea autorizatiei de constructie. Potrivit lui Allan Hill constructia exploatarii miniere va dura aproximativ doi ani iar lucrarile de exploatare ar urma sa inceapa in 2009. El a precizat ca exploatarea zacamantului va fi realizata prin folosirea celor mai bune practici existente pe plan international.
Noua conducere a RMGC urmeaza sa reanalizeze si programul de achizitie a terenurilor din Rosia Montana, si sa continue planurile pentru ridicarea unei noi asezari in apropierea Rosiei Montane. Hill a declarat ca se va inainta apel la decizia Tribunalului Alba care a anulat certificatul de descarcare arheologica al companiei pentru masivul Carnic, care va fi afectat de viitoarea exploatare miniera. „Noi nu suntem impotriva prezervarii zonei de la Rosia Montana insa putem inlatura efectele poluarii produse de activitatea miniera la Rosia Montana, care dateaza de peste 2.000 de ani. Nici nu ne aflam in conflict cu organizatiile care doresc imbunatatirea conditiilor de mediu si viata comunitatii din Rosia Montana, deoarece asta ne dorim si noi”, a declarat Alan Hill.
Compania romano-canadiana intentioneaza sa dezvolte un proiect de exploatare a zacamantului aurifer din zona prin utilizarea unor tehnologii care au la baza cianura. In urma studiilor realizate, specialistii au descoperit o rezerva de aproximativ 331 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Noua conducere a companiei a anuntat ca, pana la sfarsitul anului 2005, va fi facut public un nou studiu privind rezervele de metale pretioase existente la Rosia Montana.