19.8 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialMina Dalja, rasa de pe fata pamantului

Mina Dalja, rasa de pe fata pamantului

Mai mult de 12 hectare de teren, aflat in proprietatea Primariei municipiului Petrosani (judetul Hunedoara), situat in zona unde a functionat Mina Dalja, asteapta investitori. Suprafata de pa-mant a fost ecologizata ca „la carte”, iar pe locul unde a functionat exploatarea creste acum iarba verde.

Activitatea extractiva la EM Dalja a fost inchisa in anul 1999, iar subunitatea miniera a intrat in conservare in 2004. Anul trecut au inceput si lucrarile de inchidere si ecologizare a zonei.
Conform datelor oficiale, pentru partea de subteran s-au alocat si cheltuit, in vederea inchiderii galeriilor, 11 miliarde lei vechi, in timp ce pentru suprafata suma alocata initial a fost de 82 de miliarde lei, dar licitatia organizata in acest sens a fost castigata de SC „IMI” SA Baia Mare pentru 56 de miliarde lei.
In locul subunitatii miniere a fost plantata iarba si doar doua cladiri mai stau marturie ca acolo a fost candva o exploatare de carbune.
Managerul de proiect, Liviu Timofe, a declarat ca in maximum o luna si jumatate lucrarile vor fi complet finalizate si va avea loc receptia acestora. „S-a lucrat pe trei zone, inclusiv in locul unde au fost haldele, pe care am sadit puieti in aceasta primavara. Mai avem de lucru doar la constructiile hidrotehnice, canale, iar intr-o luna, o luna si jumatate lucrarea va fi finalizata. In acest an, fondurile pentru proiectul de ecologizare au fost suplimentate cu inca 10 miliarde lei, pentru amenajarea drumului Dalja Mare Ð Dalja Mica, distrus de utilajele grele, pe 2,4 kilometri”, a spus Timofte.
Potrivit sursei citate, din acest motiv, va fi facuta doar o receptie partiala a lucrarilor de ecologizare. „Fara acest drum, puteam vorbi despre receptie finala, asa este doar una partiala”, a adaugat managerul de proiect.
Terenul apartine acum Primariei Petrosani, care se gandeste deja sa il concesioneze catre potentialii investitori. In acea zona se intentiona amenajarea unui parc industrial, insa proiectul a cazut, in favoarea altei locatii.
Desi numarul celor care mai doresc sa deschida o afacere in Petrosani este mai mic decat in anii precedenti, edilii locali sunt totusi optimisti. „Terenul este al nostru si asteptam investitorii pentru a le concesiona cele 12 hectare. Intr-un timp am avut multe cereri de la persoane care solicitau terenuri pentru investitii”, a declarat primarul orasului, Carol Schreter.

Cele mai citite

Armata Română caută să angajeze luptători de comando. Ce salarii se oferă

Armata Română caută luptători de comando cu o condiție fizică impecabilă, care să mânuiască arme și să fie pregătiți pentru orice confruntare. Candidații sunt triați...

Poliția daneză investighează două explozii în apropierea Ambasadei Israelului din Copenhaga

Poliția din Copenhaga a anunțat că investighează două explozii produse miercuri în apropierea Ambasadei Israelului, situată în nordul capitalei daneze. Potrivit autorităților, nu au...

Ursula von der Leyen condamnă atacul Iranului asupra Israelului și avertizează asupra riscului de escaladare

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat miercuri cu fermitate atacul cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului, avertizând asupra pericolului...
Ultima oră
Pe aceeași temă