4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiMAI: Efecte negative din cauza fenomenelor meteo severe în municipiul Bucureşti şi...

MAI: Efecte negative din cauza fenomenelor meteo severe în municipiul Bucureşti şi în alte județe

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a anunţat, luni, că  în ultimele trei zile s-au înregistrat efecte negative din cauza fenomenelor meteo severe în municipiul Bucureşti şi în alte 54 localităţi din 20 judeţe. 

”Au fost afectate 17 locuinţe şi 28 de tronsoane de drum. În prezent nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu traficul blocat ca urmare a efectelor fenomenelor meteorologice din ultimele zile. Se circulă în condiţii de ceaţă densă, care determină scăderea vizibilităţii sub 150 de metri, pe mai multe artere rutiere Moldova şi Muntenia. Fenomenul este întâlnit şi pe A2 Bucureşti – Constanţa între Bucureşti şi Drajna, vizibilitatea fiind între 50-200 de metri”, a declarat Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, în ultimele trei zile, efectivele MAI – pompieri şi poliţişti rutieri au intervenit pentru degajarea a peste 2.200 de copaci şi 44 stâlpi care au avariat 363 autoturisme.

”În ceea ce priveşte numărul total de autoturisme avariate, la acest moment nu deţinem o situaţie centralizată, având în vedere că intervenţii pentru degajare au fost realizate şi de către autorităţile locale, dar şi pentru că sesizările privind posibile astfel de distrugeri ar putea fi înregistrate şi în zilele următoare”, a mai declarat Monica Dajbog.

Începând de vineri şi până duminică au acţionat în teren, zilnic, în medie aproximativ 8.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi, în cele trei zile fiind emise 74 de informări şi atenţionări de fenomene hidrometeorologice periculoase.
Efectivele MAI au intervenit în principal pentru salvarea oamenilor aflaţi în dificultate fie în autoturisme blocate, fie surprinşi de viscol sau ceaţă în zonele de munte.

S-a au acţionat, de asemenea, pentru degajarea copacilor, a stâlpilor şi a cablurilor de pe drumuri şi de pe maşini, precum şi pentru evacuarea apei acumulate pe carosabil, concomitent cu restricţionarea sau dirijarea circulaţiei pe timpul desfăşurării misiunilor.

Jandarmii montani au intervenit sau au sprijinit acţiuni de salvare desfăşurate de serviciile salvamont, pentru aducerea la loc sigur a 23 de turişti aflaţi în situaţii de risc.

”În aceste zile s-a acordat sprijin în 5 situaţii în care echipajele medicale nu au putut ajunge la pacienţi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.  Tot din cauza vremii nu s-a putut efectua transportul pe calea aerului pentru un copil de 14 ani, aflat în stare de inconştienţă, în spitalul din Buzău, ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon. Astfel, pentru ajutorarea copilului, în premieră, ca mod de acţiune a fost trimisă o autospecială dotată cu camera hiperbară mobilă însoţită de o echipă formată din: medic şi asistent medical asigurat de către MapN şi 3 subofiţeri de la ISU Constanţa. La acest moment se aşteaptă ca starea minorului să permită folosirea camerei hiperbare. Aceasta asigură furnizarea de oxigen la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică normală, mărind astfel cantitatea de oxigen în sânge”, a mai spus Dajbog.

În ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică, MAI a transmis că, luni dimineaţă, se înregistrează întreruperi la nivelul a judeţelor Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Prahova, fiind afectate 34 de localităţi cu 22.000 de consumatori.

Monica Dajbog a afirmat că, pentru zilele următoare, prognoza meteo arată că vremea se va încălzi şi va creşte riscul producerii de inundaţii odată cu topirea zăpezii.

Cele mai citite

Domeniul schiabil din Sinaia, închis de Crăciun din cauza viscolului

Domeniul schiabil al stațiunii Sinaia, aflat la o altitudine de 2000 de metri în Munții Bucegi, a fost închis în ziua de Crăciun din...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă