15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDezvoltarea turismului in Delta Dunarii este compromisa

Dezvoltarea turismului in Delta Dunarii este compromisa

Autoritatile locale din Tulcea au de rezolvat o problema importanta de care depinde dezvoltarea turistica a Deltei Dunarii. Doar 10 la suta din suprafata Deltei detine la aceasta data harti cadastrale si, conform legislatiei din tara noastra, pentru efectuarea unor investitii terenul pe care se construieste trebuie sa fie inscris in cartea funciara. Pentru a fi emis un extras funciar e nevoie insa de o harta cadastrala, dar pentru efectuarea unor harti cadastrale se platesc sume foarte mari, ceea ce ingreuneaza definitivarea unei evidente pana acum.

In anul 2003, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, care are in administrare, pe raza judetelor Constanta si Tulcea, aproximativ 560.000 hectare de teren cu statut de domeniu public de interes national, a contractat realizarea hartilor pentru intreaga suprafata de teren. In 2003 si 2004, institutul tulcean a reusit sa intocmeasca hartile cadastrale pentru terenul ARBDD din judetul Constanta, dar nu toate suprafetele au putut fi intabulate la cartea funciara, intrucat intre ARBDD si primarii au aparut divergente serioase in privinta vecinatatilor. Pentru a fi solutionate aceste divergente, au fost declansate mai multe procese care dureaza de aproape doi ani.
Specialistii cartografi au inceput sa intocmeasca hartile si pentru judetul Tulcea. Este vorba de zona lacului Razelm si cea limitrofa bratelor Sf. Gheorghe si Sulina. Surpriza a aparut la sfarsitul anului trecut, cand cei care au efectuat studiile cadastrale nu si-au putut incasa banii pentru munca prestata. Ministerul Mediului nu a alocat nici in anul 2005 vreun leu in bugetul ARBDD pentru efectuarea lucrarilor cadastrale, desi exista un contract incheiat intre ARBDD si Institutul Delta Dunarii.

Conflicte funciare

Lipsa unor harti cadastrale oficiale a generat mai multe conflicte intre primariile din Delta Dunarii si autoritati. Un prim astfel de scandal a izbucnit in urma cu doi ani intre primaria orasului Sulina si ARBDD, conflict soldat cu un dosar penal aflat in lucru la Serviciul Teritorial Constanta al DNA. Dezvoltarea turistica a orasului Sulina este compromisa de mai multi ani si pana cand nu vor fi finalizate hartile cadastrale nimeni nu se va hazarda sa investeasca in imobile turistice.
Un alt conflict exista intre primaria din Sf. Gheorghe si ARBDD, care vizeaza construirea unor imobile pe malul dinspre sat al bratului Sf. Gheorghe, dar si in zona unei cherhanale aflate la cativa kilometri de sat. In timp ce primaria sustine ca acele terenuri s-ar afla in intravilanul localitatii, cei de la ARBDD spun ca terenul ar apartine domeniului public si are statut de extravilan.
Nici terenurile pe care sunt amplasate amenajarile piscicole si agricole din Delta, terenuri aflate in administrarea Consiliului Judetean Tulcea, nu au fost intabulate, tot din cauza insuficientei fondurilor bugetare. Presedintele administratiei judetului Tulcea, Gheorghe Bunduc, ne-a declarat ca s-a convenit cu firmele care au concesionat aceste terenuri sa plateasca cheltuielile de cadastrare si apoi acestea sa fie deduse din chiriile pe care le datoreaza Consiliului Judetean pentru utilizarea pamantului. In acest fel, in anul 2005 s-au realizat harti cadastrale pentru 7.000 de hectare din cele 70.000 de hectare aflate in administrarea CJ Tulcea.

Cele mai citite

VIDEO Atac al Iranului cu sute de rachete balistice asupra Israelului

Armata israeliană a anunțat că au fost lansate rachete balistice dinspre Iran către teritoriul israelian. Potrivit presei internaționale, au fost lansate aproximativ 250 de...

Concurența dintre hoteluri și Airbnb: Costuri ridicate și reglementări stricte versus acces facil și taxe minime

Deschiderea unui hotel implică nu doar o investiție financiară semnificativă, ci și obținerea a nu mai puțin de 14 avize și certificate necesare pentru...

S-a stabilit arbitrul de la meciul PAOK – FCSB, din Europa League

Neamțul Sascha Stegemann va conduce partida dintre PAOK și FCSB din etapa a doua a UEFA Europa League. Meciul dintre PAOK Salonic și FCSB, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă