Lupta intre generatii capata, pe alocuri, accente hilare. Mai ales cand este vorba despre tehnologia moderna, in speta utilizarea com-puterului. Intr-o era in care o buna parte a populatiei a uitat sa scrie de mana, tocmai datorita minunii tehnice pe care o denumim generic „calculator”, se gasesc unii care, sub pretexte care pot lasa perplex pe orice om sanatos la minte, privesc respectiva masinarie ca pe un dusman personal, si nu numai.
Studiu de caz
In ultima perioada am primit sesizari din partea unor parinti, revoltati ca in asezamintele in care copilasii lor petrec o buna parte din zi se duc veritabile lupte intestine pe tema achizitionarii unor computere. Generatia cu mintea tanara, cea a educatorilor si a parintilor, se loveste de refuzul categoric al personalului mediu sanitar care, in mai multe cazuri, sustine ca existenta unui asemenea utilaj ar dauna grav sanatatii copiilor. Poate mai ceva decat fumatul. Si totul in baza suspiciunii ca radiatiile emise de monitor ar face rau micutilor care ar indrazni sa-si arunce ochii asupra desenelor animate care ruleaza sau, mai grav, sa-si aplece urechea catre boxele din care se aud cantecelele care trebuie invatate pentru serbarea de Mos Craciun. Culmea este ca nici nu este vorba de cheltuirea vreunei sume din bugetul gradinitei sau al cresei, intrucat, in multe cazuri, parintii se ofera sa puna mana de la mana pentru a achizitiona un asemenea obiect.
Parerea specialistului
Am tinut sa aflam si opinia unei persoane autorizate, legata de acest aspect, respectiv folosirea computerului de catre educator in scopuri strict didactice, nu a pentru a-i invata pe micuti sa-l exploateze. „Consider ca folosirea calculatorului de catre copilul anteprescolar este inoportuna. Daca folosirea acestuia este pentru a-i pune niste filmulete, jocuri, nu e nici o problema. Intre 1 an, respectiv 3 ani, copilul trebuie sa invete sa manance, sa foloseasca „traditionala olita”, si cat mai mult timp petrecut in aer liber – sa se plimbe, sa se joace. Deci, intr-o cresa, ce este menita pentru ocrotirea si ingrijirea copilului, nu sunt de acord sa lucreze educatoarea cu copilul invatandu-l sa foloseasca calculatorul, ci doar exploatandu-l. In schimb, intr-o gradinita, unde exista copii de la 3 la 6 ani, poate sa existe ca mijloc, atat timp cat sunt de acord si parintii, dar un anumit numar de ore pe zi. Pentru ca, in mod normal, ceea ce i se intampla si adultului – dureri de cap, tulburari de vedere – atunci cand sta prea mult in fata calculatorului, acest lucru i se poate intampla si copilului. In rest, poate fi admis in astfel de mediu, cu siguranta”, declara Luminita Arion, seful Departamentului pentru Igiena Scolara din cadrul Autoritatii pentru Sanatate Publica. Asa ca, orice alt fel de discutie este inutila. Un calculator cat de cat onorabil poate fi folosit si pe post de radiocasetofon, si pe post de DVD player. Cu singura conditie ca persoana care il manipuleaza sa fie educatorul, nu copiii. Caci, daca ar fi sa mergem pe principiul contestatarilor dotarii cu calculatoare, ar trebui sa aruncam pe fereastra si televizoarele si, mai ales, telefoanele mobile…