17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCampionii coruptiei: partidele politice, Parlamentul si justitia

Campionii coruptiei: partidele politice, Parlamentul si justitia

Cu mai putin de o luna inaintea integrarii in UE, aproape 40% din romani considera ca masurile luate in lupta impotriva coruptiei sunt putin eficiente, iar unul din cinci romani recunoaste ca a dat in acest an cel putin o data mita. Aceste date plaseaza Romania pe locul doi in topul celor mai corupte tari din Europa, dupa cum rezulta din Barometrul Global de Coruptie 2006, apartinand Transparency International si dat ieri publicitatii.
Cele mai corupte sectoare, potrivit aceluiasi studiu, sunt partidele politice (cu 4,1 puncte), Parlamen-tul (cu 4 puncte) si sistemul judiciar (3,9 puncte), pe o scara de notare de la 1 la 5, unde 1 inseamna „deloc corupt”, iar 5, „extrem de corupt”. Evolutia perceptiei asupra coruptiei a inregistrat un trend descendent in 2005, pentru a creste usor in acest an. Un raspuns s-ar putea gasi privind inversunarea cu care clasa politica romaneasca s-a luptat pentru a-si proteja averile si interesele. Dupa tam-tamul provocat de Ordonanta DNA, votata in cele din urma cu chiu, cu vai, a urmat masacrarea Legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Proiectul, cerut constant de oficialii europeni, este si acum „ratacit” prin Parlament, dupa ce deputatii au avut grija sa elimine toate prevederile suparatoare.
In opinia realizatorilor, Barometrul Global al Coruptiei releva tocmai faptul ca politicienii insala increderea populatiei. „Parlamentarii sunt alesi cu o misiune extrem de importanta, aceea de a plasa interesele cetatenilor lor deasupra celor personale. Barometrul demonstrea-za ca aceasta incredere este inselata, cu un cost semnificativ pentru legitimitatea oficialilor alesi, in multe state”, apreciaza Robin Hodess, director de cercetare in cadrul Transparency International.
In ceea ce priveste mita, 20% din romani au recunoscut ca au dat macar o data in ultimele 12 luni. Procentul deosebit de ridicat plaseaza tara noastra pe locul doi in topul celor mai corupte state din Europa. Romania este devansata doar de Albania (tara in care 66% din cetateni sustin ca au dat mita in ultimul an) si intrece state precum Turcia sau Bulgaria.
In termeni de perceptie, Romania sta insa, culmea, mai bine decat unele tari din Uniunea Europeana. In unele state membre UE, media perceptiei negative fata de eficacitatea masurilor intreprinse de guvernele respective este de 42%, cu trei procente mai mare decat in Romania.

Cele mai citite

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...

Sparta Praga a obținut prima victorie în UEFA Champions League după 21 de ani

După o pauză de peste două decenii, Sparta Praga a înregistrat o victorie răsunătoare în faza principală a UEFA Champions League, câștigând meciul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă