3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialInventator la 11 ani

Inventator la 11 ani

Pe langa inventatorii maturi, la editia din acest an a expozitiei „Inventika” se poate intalni si unul foarte tanar, de fapt chiar copil. Este vorba de Bogdan Paul Colpos, in varsta de 11 ani, din Onesti, judetul Bacau.

Scolarul de clasa a V-a este foarte mandru de cele trei inventii pe care le-a realizat: dispozitiv de stergere a tablei scolare, toc pentru creta scolara si dispozitiv pentru pozitionarea in plan vertical a pisoarului, carora li se adauga numeroasele medalii si cupe obtinute la diverse expozitii internationale de profil. La „Inventika” a venit impreuna cu bunicul sau, Vasile Lupu, care, de asemenea, isi prezinta inventiile realizate si premiate. In primul rand insa tine sa-si sustina foarte mult nepotul, pe care-l incurajeaza si vrea sa-l vada in Cartea Recordurilor. Despre inventiile lui Bogdan ne-a povestit chiar bunicul sau, scolarul fiind fie prea serios, fie prea emotiv.

Ideea tocului pentru creta, la 5 ani

„Dispozitivul pentru stergerea tablei l-a inventat cand avea 9 ani si 6 luni si ideea i-a venit cand a mers o data cu mine cu masina si ploua. A vazut cum actioneaza stergatoarele si chiar atunci mi-a zis: "Bunicule, asa as putea face si eu un dispozitiv pentru a sterge tabla de la scoala". Tocul pentru creta l-a facut pentru ca nu-i place sa se murdareasca pe maini de creta. De cand avea 5 ani invelea cu hartie bucatile de creta cu care desena pe asfalt. Pisoarul insa este o inventie noua, pe care abia o prezinta”, ne-a spus bunicul lui Bogdan.
Dispozitivul de stergere a tablei scolare consta in doua role fixate pe marginile tablei sustinute de trei tije. In doua sunt prinsi buretii, umed si uscat, iar a treia este practic un maner de deplasare (dreapta-stanga) a intregului dispozitiv. Dupa cum spune micul inventator, „stergerea tablei se face dintr-o singura miscare iar calitatea stergerii este superioara”. Tocul pentru creta scolara, dupa cum spune si numele inventiei, consta intr-un manson din plastic in care se introduce creta si cel care scrie nu se murdareste pe maini.

Pisoarul, reglabil vertical

In fine, o a treia inventie prezentata de Bogdan se refera la un dispozitiv pentru pozitionarea in plan vertical a pisoarului. Practic este vorba de un dispozitiv de reglare a inaltimii in plan vertical a pozitiei pisoarului la WC, avantajul inventiei constand in posibilitatea reglarii pisoarului in functie de inaltimea utilizatorului. In prezent pisoarele sunt montate la o anumita inaltime, luandu-se in calcul inaltimea medie a barbatilor. Cum nu a avut cine stie ce bani la dispozitie, modelul a fost realizat dintr-o plosca din plastic prinsa pe un suport metalic care-si schimba inaltimea cand se apasa pe o pedala prinsa pe un postament din lemn. Avand in vedere improvizatiile, reglarea inaltimii se facea foarte greu, Bogdan apasand cu toata puterea lui pentru a ne demonstra principiul de functionare al inventiei. Probabil ca, realizat din materiale moderne, dispozitivul ar culisa si si-ar schimba inaltimea cu usurinta.

Cel mai tanar inventator

Bogdan nu este cel mai tanar inventator care s-a prezentat la o expozitie de profil din Romania, ci si din strainatate. La editia din acest an a Salonului de Inventii „Eureka” de la Bruxelles, la care a participat si Bogdan, a fost recunoscut drept cel mai tanar inventator din toate cele 53 de editii de pana acum, fiind premiat cu o medalie de aur si decoratia „Merit inventiv in grad de cavaler” (decoratie pe care copilul o poarta foarte mandru pe reverul hainei de la costum – n.n.). La o alta expozitie, care a avut loc intre 15 si 18 septembrie a.c. la Sevastopol, Rusia, tanarul nostru roman a primit doua medalii de aur si una de argint, plus o cupa pentru cel mai tanar inventator. Foarte zgarcit la vorba, probabil ca sub figura dura se ascunde de fapt un copil emotiv, Bogdan s-a ferit sa ne spuna ce planuri are si ce viseaza sa ajunga cand va fi mare. Doar cand i-am spus ca este prea serios pentru varsta sa, chit ca este inventator, Bogdan ne-a aratat ca stie sa zambeasca, devenind din nou copil. Si cum suntem in Romania, inventatorii particulari, cum este si Bogdan, in general nu sunt sustinuti de nimeni, toate incercarile lor bazandu-se doar pe dorinta de a-si pune visele in practica si cu prea putinii bani de care dispun. Rar mai prind cate o sponsorizare pentru vreo deplasare la o expozitie din strainatate.

Cele mai citite

Studiu: 40% dintre angajații români care lucrează în ture, se confruntă cu epuizare constantă

Un studiu recent realizat de Centrul de Formare Profesională APSAP, preluat de Agerpres, arată că patru din zece angajați români care lucrează în ture,...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Cristian Popescu Piedone, amendat pentru reclamație nefondată la o secție de votare

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5 și candidat PSD Giurgiu la Senat, a primit o amendă de 2.000 de lei după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă