Presedintele Traian Basescu a facut o vizita oficiala de doua zile in Republica Turcia, intr-un moment-cheie pentru viitorul acestei tari, doar cu putin inainte de inceperea negocierilor guvernului turc de aderare la Uniunea Europeana. Dupa intalnirea cu presedintele Ahmet Necdet Sezer si epuizarea punctelor din programul oficial al vizitei, Traian Basescu a facut o miscare teostrategica inteligenta, dupa vizita presedintelui Putin la Muntele Athos, la mijlocul lunii septembrie: a avut o intrevedere cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol. Aceasta intalnire trebuie evaluata la adevarata sa importanta, tinand seama de relatiile tensionate dintre Turcia si Patriarhia de Constantinopol, careia guvernul de la Ankara nu-i recunoaste statutul sau ecumenic si-i blocheaza redeschiderea Seminarului teologic ortodox din insula Halki. Conform celor declarate de presedintele Basescu, la intorarcerea in tara, „in acest moment se impune implicarea Bisericii in pacificarea diverselor zone: este necesara o coagulare a religiilor in educarea populatiei, pentru ca terorismul sa nu mai poata fi atribuit vreunei religii si pentru ca impactul ideologiei teroriste sa fie combatut prin credibilitatea de care se bucura Biserica”.
Aceste cuvinte nu sunt intamplatoare, in climatul conflictual al Balcanilor, unde convietuiesc – nu intotdeauna pasnic – cele doua religii monoteiste. Dupa vizita recenta de patru zile a Patriarhului Bartolomeu I in Grecia, presedintele elen Carolos Papoulias a cerut Turciei sa respecte drepturile religioase ale minoritatii ortodoxe, avertizand guvernul turc ca integrarea europeana presupune respectarea principiilor democratice, nediscriminatorii. Presedintele elen a conditionat chiar viitoarea imbunatatire a relatiilor Greciei cu Turcia de redeschiderea Seminarului ortodox din insula Halki si de respectarea proprietatilor Patriarhiei Ecumenice.
In acest context, presedintele Traian Basescu a transmis Turciei musulmare un semnificativ mesaj european, dar si ortodox in acelasi timp, consolidandu-si pozitia de lider geostrategic zonal.