Acordarea ajutorului social poate fi suspendata pe o perioada de cateva luni printr-o hotarare de Consiliu Local. La nivelul judetului Constanta, majoritatea primarilor au apelat la aceasta solutie deoarece anumiti beneficiari s-au culcat pe o ureche si au refuzat sa-si mai caute un loc de munca. Astfel, pe timp de vara, oamenii au fost nevoiti sa-si gaseasca de munca, impinsi de la spate de primari.
Se culca pe o ureche
Odata cu sosirea toamnei, multi dintre cei care si-au gasit un loc de munca sezonier se vor intoarce la primarie pentru a-si solicita dreptul la ajutorul social. Mariana Fatu, purtatorul de cuvant al Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din Constanta (DMSSF), a declarat ca primarii trebuie sa se apuce de reevaluarea dosarelor pentru a putea acorda oamenilor aceste venituri. La nivelul judetului situatia nu este nici pe departe roz. Primarii au apelat la tot felul de variante numai ca sa le ajunga banii si pentru sezonul rece. Zeci de primarii nu au reusit sa achite banii catre beneficiarii ajutorului social pana la aceasta ora. Comunele Castelu, Pecineaga si Targusor se afla in fruntea primariilor restantiere din judetul Constanta. La polul opus, se situeaza primarile Agigea, Amzacea, Cobadin, Gradina, Mihai Viteazul, Ostrov si Ovidiu, care stau bine la capitolul plati catre beneficiarii ajutorului social. Insa primarii s-au plans la unison de faptul ca oamenii s-au invatat sa primeasca de la stat bani, munca neaflandu-se printre preocuparile lor. In mai multe localitati din judet, primarii „le-au taiat craca” acestor persoane, care asteapta sa primeasca alocatia copiilor pentru a se duce la carciuma din colt. Astfel, edilii s-au aflat in situatia de a-i obliga pe beneficiari sa se duca la munca.
Reevaluarea dosarelor
Legea privind ajutorul social prevede si o serie de sanctiuni care vor fi aplicate pentru acele primarii din judet care nu se vor ocupa serios de dosarele de acordare a indemnizatiei pentru saraci. Directia de Munca va aplica amenzi usturatoare cuprinse intre 500 RON si 1.000 de RON pentru neintocmirea la timp de catre edili a dosarelor. De asemenea, este sanctionata si neanuntarea primarului la directie in cazul in care beneficiarii si-au schimbat domiciliul, veniturile sau numarul de membri ai familiei ce ar putea modifica cuantumul ajutorului. Lista integrala a beneficiarilor si persoanelor care urmeaza sa lucreze in folosul comunitatii va trebui expusa la vedere, la intrarea in institutie. Amintim ca la acest ajutor au dreptul familiile cu venituri lunare pe cap de membru sub 92 de lei lunar, care beneficiaza de un ajutor cu 15% mai mare daca unul din membri face dovada ca lucreaza cu contract de munca. Si cei care beneficiaza de acest ajutor au anumite obligatii. Acei membri ai familiei solicitante, apti de munca, trebuie sa probeze ca se afla in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, ca fiind in cautarea unui loc de munca. Ei nu trebuie sa faca parte din categoria celor care au refuzat un post si nici cursurile de calificare gratuite pentru someri. In acelasi timp, Mariana Fatu a subliniat ca ultimele modificari ale legii au scopul de a-i descuraja pe cei care apeleaza la declaratii false pentru a primi bani de la stat. Din acest motiv, noile reglementari prevad ca ancheta sociala sa nu se mai faca de mai multe ori pe an.