Reprezentantii societatii civile, ai patronatelor din industria de morarit si panificatie, precum si factori de decizie din Ministerul Agriculturii au decis sa initieze o actiune denumita „Vreau paine curata” pentru a stopa evaziunea fiscala caracterizata atat de organizatiile nonguvernamentale, cat si de oficiali ca avand deja „caracter de masa”. Pentru aceasta campanie, care va dura doi ani, vor fi alocate circa 2 milioane euro si va contine trei planuri: de protectie a consumatorilor; de sprijinire si monitorizare a autoritatilor si de sustinere a industriei de morarit si panificatie. Vor fi urmarite cu precadere societatile care eludeaza legile, in acest sens angajandu-se deja o firma de detectivi particulari. Din investigatiile preliminare de pana acum a reiesit ca peste 60% din cele 8.000 de societati de panificatie, aproximativ 4.800 de firme, fac evaziune fiscala, in acest mod peste 5.000 de miliarde lei ducandu-se pe „apa sambetei”, in loc sa intre la bugetul de stat.
Un alt subiect spinos este cel al fiscalitatii exagerate, reprezentantii patronatelor cerand autoritatilor sa scada TVA-ul de la 19% la o valoare cuprinsa intre 0 si 4%, asa cum este in unele tari din Uniunea Europeana. In schimb, aceiasi reprezentanti au anuntat ca pretul painii se va majora la sfarsitul anului.
In ceea ce priveste intrarea in vigoare a normelor europene in domeniul moraritului si panificatiei de la 1 octombrie 2006, Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie (ANAMOB), a apreciat ca peste 90% din unitati vor fi inchise.