21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialPeste 5.000 de mineri au marsaluit in tacere pe strazile din Petrosani

Peste 5.000 de mineri au marsaluit in tacere pe strazile din Petrosani

iCirca 5.000 de mineri din Oltenia si Valea Jiului, afiliate la Centrala Nationala Miniera (CNM), au marsaluit, ieri, pe strazile din municipiul Petrosani (judetul Hunedoara), intr-un mars al tacerii. Ortacii au schimbat, pentru o zi, lampasele cu sepcute albe si rosii, iar bine cunoscutele bate le-au inlocuit cu baloane negre, albastre si albe.

Ortacii cer o strategie pentru domeniul minier

Programat de acum o saptamana, marsul a avut loc fara incidente. Importante forte de ordine au fost mobilizate in teritoriu pentru a supraveghea desfasurarea actiunii si a preintampina orice incident nedorit. Primii au venit ortacii din Mehedinti, urmati de cei din Gorj, Valcea, imbarcati in peste 50 de autocare, iar lor li s-au adaugat cei din Valea Jiului, afiliati la Uniunea Sindicatelor Mine si Energie (USME). Presedintele CNM, Marin Condescu, a declarat ca prin actiunea de protest, prima dintr-un sir care va avea loc in aceasta vara, se doreste tragerea unui semnal de alarma fata de „situatia grea cu care se confrunta zonele miniere si cele afectate de restructurari”. „Am organizat marsul la Petrosani pentru a arata ca si in Valea Jiului se poate demonstra pasnic”, a spus Condescu. Principala revendicare a ortacilor face referire la elaborarea de catre Guvern a unei strategii pentru industria extractiva sau chiar reluarea, cu anumite modificari, a strategiei PSD, care nu a fost, insa, aplicata. „Fiecare guvern si fiecare ministru au aplicat politica in domeniul minier cum au gandit ei de cuviinta. Strategia Vaii Jiului si a mineritului nu s-a aplicat”, a adaugat liderul CNM. El crede insa ca certurile din coalitia aflata la guvernare ingreuneaza adoptarea acestei strategii solicitate chiar si de Uniunea Europeana.

Viceliderul de la Lonea, „saltat” si amendat

Cu toate ca actiunea a fost pasnica, manifestarea a avut parte si de un incident neplacut, in care a fost implicat vicepresedintele Sindicatului Liber al EM Lonea, afiliat la LSMVJ, sindicat care nu s-a raliat actiunii de protest. Chiar si asa, viceliderul sindical de la Lonea, Vasile Paduraru, a incercat de pe margine sa agite spiritele, aducand grave injurii protestatarilor si liderilor acestora. Dupa doua incercari de acest gen, el a fost „saltat” de jandarmi si amendat cu 65 de milioane de lei.
Mai mult, presedintele celui de-al doilea sindicat de EM Lonea, „Lonea 2004”, Vili Rusu, a declarat ca il va da in judecata pe Vasile Paduraru pentru injuriile adresate, atat in numele sindicatului, cat si in nume personal, si a precizat ca barbatul a incercat si zilele trecute sa agite spiritele la mina. Marsul de protest s-a incheiat cu o ora mai repede decat era programat, iar liderii sindicatelor afiliate la CNM sustin ca si-au atins scopul propus. „Actiunea a iesit asa cum ne-am dorit: pasnic. Nu s-a intamplat nici un eveniment si prin acest lucru am ingropat trecutul si am deschis viitorul”, a spus la final Condescu, referindu-se la „spalarea” imaginii minerilor din Valea Jiului, remarcati pana acum prin violenta mineriadelor.

Cele mai citite

A bătut doi copii nevinovați. A crezut că aceștia i-au bătut la ușă ca să-l agaseze

Un bărbat din Brad, județul Hunedoara, a fost deranjat de doi copii care i-au bătut la ușă și a decis să le aplice o...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...
Ultima oră
Pe aceeași temă