Decizia Curtii Constitutionale de a bloca legile reformei in Justitie determina depasirea calendarului stabilit de oficialii UE pentru rezolvarea urgenta (anii 2005-2006) a unor probleme critice ale sistemului judiciar postcomunist. Pachetul de legi reformiste ale Aliantei D.A. cuprindeau o serie de solutii in acest sens. Dupa in-cheierea negocierilor din toamna 2004 UE a recomandat actiuni ferme in urmatoarele directii (vizate de pachetul legislativ):
– Prezentarea cat mai repede posibil si cel mai tarziu la sfarsitul anului 2005 a unor garantii procedurale referitoare la implementarea articolului 52 din Constitutia Romaniei referitoare la raspunderea magistratilor.
– Demonstrarea pana la sfarsitul anului 2005 a unor progrese considerabile in ocuparea posturilor vacante in cadrul instantelor de judecata pe baza unor criterii obiective si de integritate. UE indeamna sa se consolideze recrutarea si formarea judecatorilor suplimentari si a personalului auxiliar.
– Asigurarea unor proceduri clare si transparente privind numarul managerilor de instanta, precum si a unor proceduri disciplinare, cu garantii procedurale adecvate, si a unei remuneratii adecvate a acestora.
– Luarea masurilor urgente pentru asigurarea unui sistem judiciar independent, onest, de incredere, transparent si eficient in practica.
– UE constata cu ingrijorare practica actuala de redistribuire a cauzelor catre alti magistrati in procedurile aflate in curs fara motive transparente.