Este o intrebare grea la care nici Alianta nu poate da un raspuns. Sunt multe pozitii neoficiale formulate in graba, care se schimba de la o zi la alta. Liderii principalelor partide stau cu coada intre picioare, asteptand sa vada ce se mai intampla prin alte tabere politice. Pana acum doar presedintele Basescu s-a pronuntat pe un ton mai categoric in legatura cu organizarea de alegeri anticipate. Seful statului pare convins de necesitatea unui astfel de demers politic. L-a sustinut de la inceput, il sustine si in prezent. Fostul primar general nu concepe ca partidul lui Voiculescu sa ramana in sfera puterii si in viitor. Din ce motiv, nu mai comentez. Daca ar putea, probabil ca Basescu ar vrea sa scape si maine de Partidul Conservator. In aceste conditii, va imaginati cum vede Voiculescu anticipatele. Isi da seama ca ar ramane de caruta pentru multi ani de acum inainte.
Problema nu este insa acest partidulet, ajuns intamplator in sfera puterii, ci tacerea liberalilor, care se pronunta cu jumatate de gura cand presedintele vorbeste de alegeri anticipate. Premierul Tariceanu pune in fata „interesul national”, considerand ca sunt alte prioritati in acest an. Liderul PNL nu este nici pe cal, nici in caruta, raspunsurile sale aratand o anumita teama de rolul pe care ar putea sa-l joace PD la un moment dat. Mai exact, liberalii simt ca pedistii le-au luat fata in aceste ultime luni, pierzand pozitia de cap de coloana detinuta inainte de alegerile generale si prezidentiale. Nu se poate spune ca meritul ar fi al politicienilor din PD, ci mai degraba al lui Traian Basescu, care ramane in continuare locomotiva lui Boc, Videanu, Blaga si a altor fruntasi pedisti. In clipa de fata PD nu are un lider de talia lui Basescu. Acest partid isi va alege in curand un presedinte, insa locul actualului locatar de la Cotroceni in PD nu va fi ocupat de nimeni. Partidul va face cum va spune fostul primar general. Este prea mare succesul presedintelui dupa criza ostaticilor din Irak pentru ca liderii pedisti sa-si permita sa iasa din umbra imaginii sale. Prin urmare, indiferent de cine va castiga functia de lider, PD va fi de acord atunci cand Traian Basescu va considera ca alegerile anticipate nu mai pot fi amanate.
La randu-le, liberalii vor trebui sa treaca peste unele orgolii pentru a nu fi nevoiti sa-si tradeze neputinta. Este posibil sa se marseze pe ideea fuziunii cu pedistii mai repede decat se gandeste Valeriu Stoica. Interesul este unul singur: suprematia fata de PSD. Un partid aflat la inghesuiala dupa ce Ion Iliescu a anuntat ca este posibil sa se desparta definitiv de alde Nastase si Geoana. Liderilor pesedisti, care mai au pe cap si beleaua Hayssam, nu le arde de alegeri anticipate la aceasta ora. Nu au spus-o in termeni categorici din motive de securitate, viitorul PSD fiind considerat incert la capitolul unitate. Decat sa piarda totul, mai bine isi vad de treaba, imaginea de partid corupt dand mari probleme conducerii investite in luna aprilie. Ce pofta de anticipate sa mai fie cand bate la usa ruptura in randul tovarasilor? Voci care sa-l infrunte pe Basescu se vor gasi, seful statului fiind nevoit sa tina seama si de Opozitie, prezenta si ea in Parlament. Cu toate ca, repet, in afara de UDMR, celelalte formatiuni politice, ma refer la PSD si PRM, intampina serioase greutati in interior. Din acest motiv Alianta D.A. ar putea specula momentul de criza in vederea organizarii alegerilor anticipate in prima parte a anului viitor. Asta daca temele pentru aderare vor primi nota de trecere.