În jur de 20 de state ale Uniunii Europene, printre care Franţa, Germania, Spania, s-au aliniat poziţiei Statelor Unite, recunoscându-l pe Guaido ca preşedinte interimar şi exercitând presiuni asupra preşedintelui socialist Nicolas Maduro să convoace noi alegeri.
Ministerul de Externe de la Bratislava a comunicat săptămâna trecută că Slovacia îl consideră pe Guaido, preşedintele Adunării Naţionale a Venezuelei, drept singurul reprezentant legitim al poporului, şi a cerut noi alegeri.
Miercuri însă, ministrul de externe Miroslav Lajcak nu a reuşit să obţină sprijin pentru această poziţie din partea a două din cele trei partide ale coaliţiei în şedinţa de guvern.
Liderul partidului de stânga Smer, Robert Fico, a declarat că vede în situaţia din Venezuela un efort de distrugere a guvernării actuale şi de instalare a unei marionete în fruntea statului.
‘Slovacia ar trebui să acţioneze în conformitate cu principiile de drept internaţional’, a afirmat Robert Fico.
Partidul Naţional Slovac (SNS) a considerat că Slovacia trebuie să rămână neutră, în timp ce formaţiunea Most-Hid a minorităţii ungare a sprijinit poziţia Uniunii Europene.
Potrivit unor surse diplomatice, Italia a blocat luni adoptarea unei poziţii comune a Uniunii Europene de recunoaştere a lui Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei.