Toate cele 25 de locuri din Cabana Dealul Negru (judetul Bistrita-Nasaud) din Muntii Calimani, asezamant de vanatoare construit special pentru Nicolae Ceausescu, sunt ocupate in perioada sarbatorilor, pretul unei nopti de cazare fiind de 65 de lei noi, indiferent de camera ocupata. In afara de camerele pe care le ocupau fostul sef de stat si familia sa, cabana mai dispune de doua sufragerii si tot atatea bucatarii, dotate cu vesela din perioada in care a fost construita.
Purtatorul de cuvant al Directiei Silvice, Valentin Trisca, a declarat ca in anii '80 Cabana Dealul Negru a fost ridicata intr-un timp foarte scurt fiindca Nicolae Ceausescu vroia neaparat sa vina toamna la vanatoare de ursi in zona. Din acest motiv, cabana nu are finisaje care sa starneasca invidia.
Ursii au fost atrasi in zona de livezile cu fructe
„Asa si era pentru ca in zona au locuit sasii care au plantat livezi pana la 7 km de ultima localitate. Cum ursilor le plac mult fructele, animalele s-au adunat aici in zona. De altfel si noi (padurarii – n.r.) am facut eforturi foarte mari sa nu-i lasam sa devina carnivori. Cand eram sef de district silvic aici caram cu masinile tone de mere”, a declarat Valentin Trisca.
Drumul pana la cabana nu este asfaltat fiindca – sustine aceeasi sursa – ar fi fatal pentru animalele din zona. „Un fost ministru a venit aici la vanatoare si a zis ca ma da afara din cauza felului in care arata drumul, dar i-am explicat ca in cazul in care l-am asfalta toti ar urca cu masinile la plimbare si animalele nu ar mai avea liniste, astfel ca ar pleca din zona si atunci la ce ne-ar mai folosi cabana de vanatoare? Mi-a dat dreptate si tot asa a ramas drumul si nici nu m-a mai dat afara”, a spus Trisca.
La circa 300 de metri de cabana sunt nu mai putin de trei piste pe care pot ateriza elicoptere. Cea mai mare era folosita de Nicolae Ceausescu, iar celelalte de Securitate. De acolo si pana la Cabana Dealul Negru drumul este asfaltat. Pistele sunt folosite si in prezent mai ales de vanatorii straini care vin cu avionul pana la Cluj si de acolo inchiriaza elicoptere cu care survoleaza zona, superba, de altfel.
Cei care aleg drumul cu masina trebuie sa urmeze traseul Bistrita Ð Livezile Ð Dorolea – Cusma, iar pe traseu au ocazia sa vada un molid superb numit de padurari „Regele Brazilor”. Copacul are o inaltime de peste 25 de metri si o coroana de toata frumusetea.
La cabana, oaspetii au parte de un peisaj desprins parca din poveste. Cladirea este construita pe o colina, este ingradita, iar aleile sunt pietruite. In curte au fost amenajate doua lacuri, ce au fost populate cu pastravi. La parterul cabanei a fost pusa o blana de urs intinsa pe un perete intreg si mai multe animale impaiate.