Dupa ce a fost falimentata la comanda pentru ca deranja interesele cercurilor pesediste din Galati, societatea Vider Company SRL, una dintre putinele firme romanesti de produse din carne la standarde europene, este vanduta acum la pret de nimic. In spatele acestei afaceri stau tot cei care, prin masinatiuni, au contribuit la falimentarea prosperei firme de odinioara.
Firma Vider Company, al carei obiect de activitate este producerea si comercializarea produselor din carne, a fost inchisa abuziv, in 2004, in urma unei decizii ilegale a Directiei Sanitar-Veterinare Galati. Declararea falimentului a fost inevitabila, societatea intrand in incapacitate de plata, fara posibilitatea de a mai onora comenzile si a mai plati furnizorii si pe cei 120 de salariati. Surprinzator, instantele de judecata au numit lichidator judiciar firma Salina 2000 SRL, apartinand Mihaelei Boboc, o fosta angajata a firmei Docuri SA, al carei director general este omul de afaceri Corneliu Gavaneanu, cel care a fost acuzat ca a dirijat din umbra falimentarea firmei Vider. Potrivit administratorului societatii, Israel Vider, „echipa” formata din judecatorul sindic Nicoleta Cosug si lichidatorul Salina incearca acum sa scoata la mezat activele firmei pe mai nimic. In acelasi timp, Vider Company este impiedicata fatis sa recupereze peste 400 miliarde de lei vechi de la SNCFR si firma lui Gavaneanu, Metal Trade, care ar fi ajutat la stingerea datoriilor catre creditori si chiar revenirea pe linia de plutire a societatii.
Si-a judecat propria recuzare
Primul pas facut de Salina 2000 SRL a fost acela de a subevalua activele Vider Company, care, potrivit lui Israel Vider, ar urma sa intre in posesia unor persoane din cercul de relatii al lichidatorului si judecatorului sindic. Banuind o complicitate intre Mihaela Boboc si Nicoleta Cosug, Israel Vider l-a recuzat pe judecatorul sindic de nu mai putin de trei ori si tot de-atatea ori cererea i-a fost respinsa. Nu este de mirare din moment ce Nicoleta Cosug si-a judecat propria recuzare. Printre bunurile care vor fi scoase la mezat foarte curand se numara utilajele de prelucrat produsele din carne si un imobil aflat in buricul targului, pe strada Domneasca. In luna mai a.c., expertii desemnati de judecatorul sindic au evaluat utilajele de procesat carnea la doar 870 milioane lei vechi, cu toate ca acestea fusesera importate, in anul 2000, cu aproximativ 7 miliarde. Subevaluarea nu este intamplatoare, de achizitionarea acestor bunuri fiind interesat, potrivit lui Israel Vider, fratele fostului presedinte al Tribunalului Galati, care si-a deschis recent o firma de prelucrat carne.
Vila cu 18 camere, la pretul unei garsoniere
Aceiasi experti, dintre care unul a fost chiar angajat al firmei Salina, au (sub)evaluat imobilul din strada Domneasca la doar un miliard de lei vechi, adica pretul unei simple garsoniere din aceeasi zona. Situata in buricul targului, langa Prefectura si Primarie, vila familiei Vider numara nu mai putin de 18 camere, avand la parter mai multe spatii comerciale. Preturile pe metrul patrat in zona variaza intre 250 si 280 euro, iar valoarea reala a imobilului este de peste 9 miliarde lei vechi. Vider Company a solicitat instantei de judecata suspendarea procesului de lichidare pana la recuperarea sumelor datorate de SNCFR si Docuri SA. Lichidatoarea Mihaela Boboc s-a opus, refuzand sa actioneze in judecata firma la care a lucrat, desi instanta i-a invederat acest lucru. Judecatorul sindic Nicoleta Cosug nu s-a opus atunci cand Mihaela Boboc a pretins majorarea comisionului care i se cuvine din lichidarea firmei Vider, de la 10 la suta, la 20 la suta. Motivul invocat a fost „complexitatea dosarului de faliment si numarul mare de actiuni colaterale ce vor fi promovate pentru recuperarea creantelor”. Mihaela Boboc nu a negat ca a fost salariat al SC Docuri SA, dar pretinde ca firma nu apartine lui Corneliu Gavaneanu. De asemenea, lichidatorul judiciar a negat ca judecatorul sindic i-ar fi solicitat „sa se indrepte impotriva SNCFR, pentru recuperarea creantelor”, asa cum se specifica intr-o incheiere de sedinta.
Hora coruptiei
Povestea inmormantarii firmei Vider Company au inceput in anul 2000, cand Israel Vider a refuzat sa permita accesul garniturilor de vagoane pe o linie ferata uzinala, care-i tranziteaza proprietatea. Vagoanele transportau tabla de la Sidex pana in portul administrat de firma lui Corneliu Gavaneanu, Docuri SA. Pentru reducerea la tacere a lui Vider, s-au folosit aproape toate armele, de la santajul politic, pana la amenintarea directa. In aceasta hora a coruptiei au intrat, printre altii, prefectul de atunci al judetului, Marius Necula (vicepresedinte al organizatiei PSD Galati), care avea un interes direct in aceasta afacere (tabla de la Sidex era preluata din port de camioanele firmei Atlas, administrata de Necula), fostul director al Directiei Sanitar-Veterinare Galati (DSV), pesedista Doina Polemis (in prezent, cercetata penal pentru mai multe matrapazlacuri facute inainte de a fi schimbata din functie), politisti, judecatori, reprezentanti ai Directiei Finantelor Publice Galati, Casa Judeteana de Pensii, Electrica etc., toti membri ai fostului partid de guvernamant. Aproape zilnic institutiile statului cu atributiuni de control „calcau” Vider Company pentru a gasi nereguli care sa permita lichidarea incomodei societati. Lovitura de gratie a fost data de DSV. Dupa ce SNCFR a demolat portile firmei Vider, in baza unei ordonante prezidentiale abuzive, care a dispus libera circulatie a vagoanelor, directoarea DSV, Doina Polemis, a ordonat inchiderea societatii pe motiv ca… nu are porti. Intrata in incapacitate de plata in urma blocarii conturilor, Vider Company a ajuns in faliment. Mai mult, Israel Vider a fost cercetat, judecat si condamnat pentru inselaciune. Motivul, cecurile semnate de el pentru unul dintre furnizori nu a mai putut fi onorat, in urma blocarii conturilor firmei de catre institutiile statului care s-au coalizat impotriva firmei sale.