10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCNH Petrosani se reorienteaza spre exploatarea gazului metan

CNH Petrosani se reorienteaza spre exploatarea gazului metan

Extragerea metanului din straturile de carbune are mari sanse sa se dezvolte spectaculos in viitor, insa in Valea Jiului perspectivele par sa fie ale americanilor, care au fost cu cel putin un pas inaintea romanilor. Directorul general al Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, Daniel Surulescu, care a participat la o conferinta europeana a Comisiei pentru Energie Durabila, a spus ca in cadrul discutiilor s-a reliefat faptul ca se prefigureaza un viitor al gazului extras din straturile de carbune, iar minele din Valea Jiului sunt recunoscute pentru concentratia mare a metanului din subteran.

Paradoxal, in zona acest gaz a inceput sa fie extras de o firma cu capital majoritar american, care a concesionat majoritatea campurilor miniere din zona. In ceasul al doisprezecelea, CNH pare sa se fi trezit din starea de amorteala si a depus documentatia de exploatare, insa mai detine in concesiune doar 30% din suprafata totala, restul fiind al americanilor.

Forari la 350 de metri

„Panonian Energy” a aparut pe piata Vaii Jiului cu intentia de a extrage metanul in anul 1998, cand au demarat negocierile pentru concesionarea unor perimetre miniere. In zona, firma, care este reprezentata de presedintele executiv al PSD Hunedoara, Radu Sorin, si-a facut simtita prezenta in zona Iscroni – Aninoasa, unde se afla stratul 13 al EM Aninoasa, pentru care s-a obtinut si primul acord al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Americanii au fost interesati de gazele acumulate intre straturile de carbune din subteran si pentru aceasta, in ianuarie 1999, societatea americana a incheiat un acord cu CNH, prin care aceasta din urma si-a dat acceptul pentru concesiune, iar sase luni mai tarziu „Panonian Energy” a obtinut de la ANRM si permisul de prospectiune. In paralel, reprezentantii „Panonian Energy” au concesionat mai multe zacaminte, majoritatea nemaifiind folosite de CNH. Dupa stratul 13 de la Iscroni s-a concesionat un perimetru la Lupeni Sud, unde au aparut si primele foreze. Intre timp, pe langa „Panonian Energy”, in zona a mai aparut o firma cu capital canadiano-american, respectiv „Salcon”, care a venit cu un capital suplimentar de trei milioane de dolari, dupa fuziunea dintre cele doua societati. Reprezentantul firmei, Radu Sorin, a afirmat ca s-a inceput deja forarea la o adancime de 350 de metri si s-au facut microfracturi in apropierea forajelor pentru analizarea continutului de gaz in carbune. „In plus, s-a licitat pentru inca un perimetru minier la Lupeni, pentru introducerea inca unei sonde de foraj, iar alte doua vor fi aduse anul viitor.

Instalatie de 10 milioane de dolari

Una peste alta, societatea straina a reusit sa primeasca in concesiune o suprafata de peste doua ori mai mare decat cea pe care o mai are CNH Petrosani in ceea ce priveste perimetrele active. Directorul general al companiei, Daniel Surulescu, a declarat ca CNH mai detine in concesiune doar 30% din total. Pentru bucata pe care o mai detine, conducerea companiei din Petrosani a depus, in al doisprezecelea ceas, la ANRM, documentele necesare pentru exploatarea metanului, mai ales ca gazul din straturile de carbune are mari perspective pentru viitor. CNH nu are insa, cel putin la ora actuala, puterea financiara de extragere a gazului din straturile de carbune, pentru care sunt luate in calcul doua variante. Oficialul companiei a spus ca o singura instalatie costa circa 10 milioane de dolari, in timp ce reprezentantul „Panonian Energy” preciza ca o singura sonda de forare a costat anul trecut 500.000 dolari.
Datele tehnice arata ca investitiile in domeniu se recupereaza in circa 20 de ani, iar in 10 ani apare profitul, iar acesta este si motivul pentru care firma americana a concesionat perimetrele pentru o perioada de 30 de ani.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...
Ultima oră
Pe aceeași temă