Cele două organizaţii cer o alocare de cel puţin 10 euro pe tânăr în 2019.
”Bugetul alocat pentru acţiuni de tineret la nivelul MTS ar urma să scadă, în 2019, la mai puţin de 1 leu pe tânăr pe an, după ce în 2018 a fost de 1,49 lei, echivalentul unui covrig. Acest buget include sumele pentru concursurile de proiecte de tineret organizate de MTS atât la nivel central, cât şi la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, precum şi proiectele proprii şi în parteneriat ale acestui minister şi ale instituţiilor aflate în subordinea sa. Ameninţat de scădere este şi bugetul pentru susţinerea centrelor de tineret, care ar urma să fie redus, de asemenea, cu peste o treime. Singura creştere este planificată pentru investiţii în centrele de agrement”, precizează ANOSR într-un comunicat.
Conform sursei citate, o scădere semnificativă, cu peste 50%, este prevăzută şi în bugetul pentru tabere, inclusiv taberele studenţeşti.
”Având în vedere că în metodologia pusă în dezbatere publică apare creşterea alocaţiei de cazare, de la 60 de lei la 120 lei, pentru Programul Naţional ‘Tabere Studenţeşti’, suma totală alocată per zi ajunge la 160 de lei, faţă de 100 de lei, cum a fost în anii anteriori. Creşterea costurilor ar putea genera o scădere şi mai mare a numărului de beneficiari”, susţine ANOSR.
Reprezentanţii tinerilor şi ai studenţilor solicită, în schimb, o creştere a componentei de tineret a bugetului MTS până la echivalentul a 10 Euro pe tânăr pe an.
”Până la momentul emiterii comunicatului, conducerea MTS a promis anumite modificări ale proiectului de buget, fără a face însă o asumare publică sau a oferi un răspuns instituţional clar”, mai precizează comunicatul menţionat.