4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalÎntre Franța și Italia, „ruptură fără precedent“

Între Franța și Italia, „ruptură fără precedent“

Picătura care a umplut paharul a fost anunțul vicepremierului italian Luigi Di Maio – pe rețelele sociale – că a întâlnit în februarie, în regiunea pariziană, responsabilii „vestelor galbene” franceze (mișcarea de protest care continuă de trei luni protestele de stradă, multe marcate de violențe cu forțele de ordine) și le-a cerut să nu slăbească intensitatea protestelor.

Un mesaj care contravine tuturor uzanțelor în sânul UE – niciodată în analele activității diplomatice nu a existat spectacolul unui lider al unei țări membre susținând deschis o mișcare care face apel la răsturnarea guvernului unuia dintre partenerii săi. În fața acestor „ingerințe” și „atacuri fără precedent de la sfârșitul războiului (mondial)”, Parisul a decis rechemarea ambasadorului Franței în Italia pentru „consultări”.

După venirea la putere în Italia, în primăvara lui 2018, a unui guvern format de alianța între Liga (extrema dreaptă) și Mișcarea 5 Stele (antisistem), relațiile între Paris și Roma au cunoscut o spectaculoasă degradare. Teoretic, rechemarea ambasadorului este un act prealabil unei rupturi a relațiilor diplomatice, dar, potrivit analiștilor francezi, este evident că un astfel de act nu va avea loc între Franța și Italia.

În afara faptului că cele două țări fac parte din cele șase state fondatoare ale UE, ele împărtășesc practic „valori și o istorie comună și au puternice relații economice”, precizează Patrick Martin-Grenier, specialist în relații europene. De altfel, după  decizia franceză anunțată, vicepremierul italian Matteo Salvini a propus o întâlnire cu președintele francez pentru a ieși din criză, deși la sfârșitul lunii ianuarie el îl acuza pe Macron că guvernează „contra poporului său” și declara că speră ca poporul francez să se elibereze curând de un „președinte arogant”. 

Analiștii sunt de acord că decizia Franței – inedită în cadrul UE – „este foarte gravă” și demonstrează că situația este cu adevărat serioasă. O întâlnire politică la cel mai înalt nivel – între premierul italian Giuseppe Conte și Emmanuel Macron – este indispensabilă și ar permite calmarea jocului după ce tensiunile au dus la această „ruptură fără precedent”, cum estimează Stampa.    
 S Gabriela Anghel

 

Cele mai citite

WhatsApp nu va mai funcționa pe telefoanele Android mai vechi. Vezi lista completă

Începând din ianuarie 2025, aplicația WhatsApp, deținută de Meta, va înceta să mai fie compatibilă cu telefoanele Android mai vechi, în special cele care...

Aproximativ 300 de șoferi au rămas fără permis de Crăciun

În ultimele 24 de ore, poliția rutieră a luat măsuri drastice pentru siguranța traficului, scoțând din circulație aproape 300 de șoferi care reprezenta un...

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă