16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBanzai! Printesa Kiko a nascut un baiat

Banzai! Printesa Kiko a nascut un baiat

„Un print imperial s-a nascut fara probleme. Greutatea sa este de 2,558 kilograme.” Acest comunicat al Casei Imperiale japoneze, primit cu strigate de „Banzai!” („Traiasca imparatul!”), a anuntat incheierea crizei dinastice care ameninta Tronul Crizantemei, prin nasterea primului mostenitor de sex masculin dupa 41 de ani.

„Micul print” este copilul celui de-al doilea fiu al imparatului Akihito, printul Akishino. El a devenit al treilea pe linia succesiunii la tron, dupa unchiul sau, printul mostenitor Naruhito, si tatal sau. Legea Casei Imperiale a Japoniei permite urcarea pe tron doar a mostenitorilor barbati, ceea ce o scoate din „cursa” pe fiica lui Naruhito, printesa Aiko, acum in varsta de patru ani. Nasterea lui a mai marcat o premiera: prima cezariana din familia imperiala japoneza.
Venirea sa pe lume a inlaturat temerile ca succesiunea pe Tronul Crizantemei ar fi periclitata, intrerupandu-se o linie dinastica veche de 2600 de ani. Printul mostenitor, Naruhito (46 de ani), si sotia sa, printesa Masako (42 de ani), au o singura fiica si este putin probabil ca Masako, dupa ce a pierdut mai multe sarcini, sa mai aiba un alt copil. Si fratele lui Naruhito, Akishino (40 de ani), si sotia lui, printesa Kiko (39 de ani), au avut pana acum doua fete. Politicienii si juristii japonezi analizau deja posibilitatea modificarii Legii Casei Imperiale, pentru a li se permite si fetelor sa urce pe tron. Noua sarcina a printesei Kiko a amanat dezbaterile pe aceasta tema, iar nasterea unui baiat este un argument suficient de puternic pentru traditionalisti, care nu doresc modificarea regulilor. Nasterea mult-asteptatului mostenitor a fost intampinata cu toate ritualurile sintoiste de rigoare. Prima ceremonie a avut loc la cateva ore dupa nastere, cand un mesager al imparatului Akihito a adus la maternitate o sabie protectoare, care a fost plasata deasupra leaganului. La sapte zile dupa nastere va avea loc ceremonia prin care copilului i se va da un prenume. Prenumele baietilor din familia imperiala au terminatia „hito”, care inseamna „persoana virtuoasa”. In cazul fetelor, sufixul este „ko” (insemnand „copil”). Cu acest prilej, copilului i se va atribui si un simbol propriu, cu care vor fi marcate toate obiectele care ii apartin. Seful Casei Imperiale, Shingo Haketa, va inscrie apoi numele copilului in Registrul familiei imperiale.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă