14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialDoi ani intarziere la constructia caselor din "Henri Coanda"

Doi ani intarziere la constructia caselor din „Henri Coanda”

Anuntat inca din 2003, proiectul de constructie a celui mai mare cartier de locuinte ANL bate pasul pe loc. Revendicarile discutabile de terenuri ale unor proprietari, pentru aproape jumatate din suprafata cartierului, au intarziat proiectul cu mai bine de doi ani. Daca, la demararea programului, fostul ministru Mitrea anunta ca acest cartier ar putea fi terminat in 7-8 ani, specialistii in constructii considera ca, si in conditiile in care nu ar mai exista probleme legate de fonduri si procese de revendicari, cartierul nu ar putea fi finalizat intr-un termen mai scurt de 10 ani.

Constructia caselor, sistata temporar

Initial, ansamblul de locuinte „Henri Coanda” era proiectat sa se construiasca pe un teren cu suprafata de 104 hectare, amplasat in partea de nord a Capitalei, in zona complexului Sere Pipera-Aeroportul Baneasa-orasul Voluntari. Terenul era impartit in doua zone, aflate in administrarea Primariei Sectorului 1 – Bucuresti si orasului Voluntari, judetul Ilfov. Astfel, 50,9 ha apartineau sectorului 1 al municipiului Bucuresti si alte 53,3 hectare – orasului Voluntari. Proiectul cartierului prevedea constructia a 1.158 de case, dintre care 816 locuinte individuale, 178 locuinte cuplate si 164 locuinte insiruite.
La sfarsitul anului 2005, o persoana fizica a obtinut in instanta dreptul de proprietate asupra unui teren cu suprafata de 2,5 hectare, situat pe amplasamentul proiectului. Au urmat alte revendicari, de data aceasta mult mai consistente: 26,6 hectare pe raza localitatii Voluntari si 6 hectare pe raza sectorului 1. In ambele zone, fusese deja demarata constructia unor case aflate in diverse stadii de executie. Reprezentantii ANL au inaintat recurs constatand „neconcordante in documentatia depusa pentru revendicare, care era antedatata si fusese semnata de un notar care era, se pare, decedat”. Din cauza proceselor, constructia caselor, in zona revendicarilor, a fost sistata temporar.

Ordonanta pentru deblocarea lucrarilor

Persoana fizica care a revendicat terenurile de pe raza cartierului „Henri Coanda” a castigat la Judecatoria Sectorului 1 sistarea lucrarilor ANL, iar la Buftea dreptul de a fi pus in posesie. In ambele cazuri s-a facut recurs.
Agentia Nationala pentru Locuinte si Asociatia detinatorilor de loturi in cartierul „Henri Coanda” au facut o cerere de Ordonanta presedintiala pentru deblocarea lucrarilor sistate printr-o sentinta civila a Judecatoriei Sectorului 1 in urma cererii de revendicare. Pentru cererea depusa la data de 2 august a.c. solutia va fi consemnata astazi, 7 august a.c., la Serviciul Arhiva al Judecatoriei Buftea.
In prezent, se afla in constructie peste 140 de locuinte, aflate in diverse stadii de executie. Pentru intreg ansamblul, Agentia Nationala pentru Locuinte a semnat deja aproape 1.000 de contracte de mandat si peste 500 de contracte de construire. Valoarea totala a proiectului a fost estimata la peste 210 milioane euro, din care mai bine de 120 milioane euro fiind destinate lucrarilor de drumuri si utilitati. Autoritatile locale au incheiat contracte, inca de la inceputul acestui an, pentru realizarea drumurilor interioare si tehnologice pentru cartierul „Henri Coanda”.

Cele mai citite

Mesaj RO-Alert în nordul județului Tulcea. MApN a ridicat patru aeronave

Structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, a anunțat ISU...

Armata Română caută să angajeze luptători de comando. Ce salarii se oferă

Armata Română caută luptători de comando cu o condiție fizică impecabilă, care să mânuiască arme și să fie pregătiți pentru orice confruntare. Candidații sunt triați...

Două surori dintr-un centru de plasament, violate de nașul lor

Două surori, una de 12 ani, cealaltă de 14, din localitatea Cavnic, județul Maramureș, dintr-un centru de plasament, ar fi fost violate de nașul...
Ultima oră
Pe aceeași temă