Copiii abandonati din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta vor fi transferati in perioada imediat urmatoare.
Autoritatile au constituit un grup de lucru in vederea solutionarii acestei probleme existente la nivelul sectiilor de pediatrie, neonatologie si ginecologie. Responsabilitatea grupului format este aceea de a gasi modalitati in vederea prevenirii abandonului, de a sprijini viitoarele mame care nu-si pot creste singure copilul precum si de a creste sansele de plasare a copiilor in centrele de plasament. Decizia vine in urma analizarii situatiei abandonurilor din anul 2004, cand sute de copii au fost lasati la mila medicilor si asistentelor din maternitati si sectiile de pediatrie.
Conform datelor statistice puse la dispozitie de Asistenta Sociala Copii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, in luna decembrie 2004, in sectiile de maternitate ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta au fost inregistrate 12 cazuri de abandon.
In Sectia Pediatrie I a Spitalului de Urgenta, noua copii abandonati au fost spitalizati de mai multe ori, iar in Sectia Pediatrie II s-au inregistrat 11 astfel de cazuri. Dintre acestia, 18 provin de la familii de rromi cu foarte multi copii, pe care parintii nu-i pot creste.
Parinti fara suflet
Din cauza conditiilor sociale precare si a mizeriei in care traiesc, micutii se imbolnavesc foarte des. Conform declaratiilor cadrelor medicale, parintii isi aduc bebelusii la medic doar in fazele avansate ale bolii, fapt pentru care au nevoie de o perioada mult mai mare de spitalizare. Cu toate ca se refac, parintii nu vin sa-si ia copiii din spital, stiind ca acolo sunt mai bine ingrijiti si ca nu mor de foame. Copiii sunt luati acasa pentru cateva zile sau vizitati o singura data, chiar atunci cand se implineste anul si spitalul trebuie sa-i declare abandonati. Medicii pediatri spun ca parintii fac acest lucru pentru ca nu vor sa-i dea spre adoptie, beneficiind in continuare de alocatiile lor. In cazul parintilor care decid sa-si ia copiii acasa, in cele mai multe situatii nici nu trec bine doua zile ca se intorc iar la spital, cu bebelusul foarte grav bolnav.