Din acest an, la Panciu, in cadrul Directiei Silvice Focsani (DSF), functioneaza prima fabrica ecologica pentru fructe de padure si de livada din acest judet si a doua de acest fel din tara, dupa cea de la Gheorghieni, din judetul Harghita. Fabrica de la Panciu a luat fiinta pe bazele fostului Centru de prelucrare a fructelor de padure, care sunt congelate si exportate, fiind prelucrate de firme din Occident. Investitiile in noua fabrica de la Panciu se anunta foarte profitabile. De exemplu, veniturile estimate din vanzarea produselor finite sunt de circa 1,5 milioane de euro anual, iar costurile – de 1,3 milioane de euro si astfel s-ar obtine un profit net de circa 200 mii de euro. In acelasi timp, se estimeaza ca investitia va fi recuperata total in numai 5 ani. „Prin linia de productie de la Panciu producem gem, magiun, piure si concentrat de fructe. Intram astfel pe piata europeana cu produse finite, si nu doar cu fructe congelate, ca pana acum. Odata cu cresterea productiei vom putea livra astfel de produse si pentru piata interna. Din pacate, anul trecut am avut unele probleme in aprovizionare din cauza inundatiilor din vara”, ne-a declarat Laurentiu Dumitrache, directorul Directiei Silvice Focsani. Pentru a-si asigura materia prima necesara, DSF a achizitionat prin hotarare de guvern ferma de arbusti fructiferi la Vizantea-Livezi, care a apartinut pana anul trecut Statiunii de Cercetari Pomicole Focsani. Intinsa pe o suprafata de 60 de hectare, ferma produce coacaz negru, afin selectionat, zmeura si prun.