Dupa ce a participat la aplanarea conflictului CNSAS, presedintele Basescu l-a atacat frontal pe Tariceanu, la fel ca pe liberali, despre care a spus ca sunt tradatori si „smecheri”. El si-a exprimat regretul ca l-a numit pe Tariceanu in functia de premier, comparand cabinetul de la Palatul Victoria cu o „sandrama” care trebuie sa ramana in functie pana la 31 decembrie 2006 in scopul asigurarii stabilitatii politice.
Basescu: „Regret ca l-am numit pe Tariceanu prim-ministru!”
Presedintele Basescu a declarat ca regreta faptul ca l-a numit pe Calin Popescu Tariceanu in functia de premier. „Foarte sincer va spun ca regret. Am crezut ca va fi partenerul meu. Optiunea dansului a fost sa fie partenerul altui grup. Mi-as fi dorit mult sa am un prim-ministru partener”, a spus seful statului facand referire la Dinu Patriciu. „L-am tinut de mana pe domnul Tariceanu… Pe domnul Tariceanu nu-l cunostea nimeni prin judetul Alba. Spuneam: „Dansul este viitorul prim-ministru””, a mai dat un upercut Basescu in directia Palatului Victoria, subliniind astfel rolul pe care l-a jucat in ascensiunea lui Tariceanu, lipsit de orice notorietate in momentul desemnarii sale ca viitor prim-ministru al Aliantei. Presedintele l-a acuzat pe Tariceanu de „dispret fata de deciziile luate in cadrul Aliantei” anul trecut, cand se hotarase declansarea alegerilor anticipate, iar premierul a refuzat sa demisioneze. De asemenea, Basescu a caracterizat activitatea guvernului Tariceanu ca fiind dominata de „smecherie”, spunand, ca un comentariu legat de scandalul CNSAS, ca PNL, in perioada 1996-2000 „n-a facut nimic pentru deconspirarea Securitatii.”
Liberalii tradatori
PNL a fost ca de obicei tinta fixa pentru Traian Basescu. El a spus ca liberalii n-au respectat intelegerea prin care Theodor Stolojan i-a delegat temporar lui Calin Popescu Tariceanu atributiile de lider al PNL. Basescu a subliniat ca nu a existat niciodata o demisie a lui Stolojan din functia de presedinte al liberalilor. „Eu am participat prin forta lucrurilor la schimbarea inclusiv a presedintelui PNL. Stiu ca s-a semnat un document prin care domnul Stolojan i-a delegat conducerea pana la revenire. Nu l-a asteptat nimeni sa revina. A fost decizia liberalilor, este problema lor”, a spus Basescu. Cei mai vehementi contestari liberali ai presedintelui au fost ironizati. Crin Antonescu a fost caracterizat ca fiind „domnul acela de la liberali care isi vopseste parul… cu nume de floare.” Ludovic Orban este insa, conform descrierii prezidentiale, „un domn care se mai urca pe mese, se supara si pe urma se cearta cu presedintele.” Spre deosebire de liberali, vinovati de grave incalcari, democratii sunt legitimati de presedinte, care spune ca acestia nu vor avea un comportament iresponsabil.
Decesul Aliantei
In acest context al conflictelor ireconciliabile intre PNL si PD, Traian Basescu a prognozat decesul Aliantei. Cabinetul Tariceanu a fost comparat cu o sandrama care insa trebuie sa mearga „taras-grapis” in scopul asigurarii stabilitatii politice. Alianta trebuie sa reziste pana la 31 decembrie 2006, cum-necum, urmand ca ulterior sa se gaseasca „orice alte solutii”. Basescu a precizat ca in prezent orice rupere a guvernarii este o tradare a interesului national. Intrebat daca este posibila retragerea ministrilor democrati din Guvern dupa publicarea Raportului Comisiei Europene, in luna mai, presedintele a asigurat ca „PD nu va avea un comportament de partid iresponsabil. Cu certitudine insa ca se vor apara. Daca vor continua atacurile dintr-o parte, nu vor sta sa se uite pentru ca au si ei un electorat care nu vrea sa-i vada calcati in picioare.”
Nepotismul si clientelismul guvernarii
Evident ca presedintele a atacat din nou subiectul legat de „coruptia de pe masa guvernului”, pe care l-a abordat timp de un an de zile. „Aceasta Alianta a castigat afirmand fara rezerve doua lucruri: vom face sa functioneze institutiile statului, vom lupta impotriva coruptiei”, a spus Basescu, exemplificand cazurile Loteriei si Imprimeriei Nationale, despre care a sugerat ca au devenit „obiective” de interes ale liberalilor si conservatorilor. „Cand intr-un vraf de o suta de ordonante de urgenta, pe 22 decembrie se emite o ordonanta de urgenta care, discret, face ca 7% din Loterie sa poata fi insusite de Consiliul de Administratie si de salariati. Acelasi lucru pentru Imprimeria Statului. Sau, daca te uiti la consiliile de administratie, sunt ca firul rosu: finul, nepotul…” , a declarat seful statului, dezvaluind reteaua de interese si complicitati de la nivelul structurii administrative. Basescu a subliniat ca la Loterie a fost vorba de o intelegere devoaland mecanismul: „Domnule, avand in vedere ca domnul Copos are niste probleme, sa nu numim din acelasi partid si seful Loteriei. S-au legat de minunile astea, tot cu Loteria, privatizarea Loteriei, privatizarea Imprimeriei Statului, acel transfer de 20% catre Fondul Proprietatea”. Seful statului a anuntat oficial ca a suspendat intalnirile in fiecare zi de miercuri cu premierul aratand ca dupa fiecare discutie „un baiat destept” la Palatul Victoria contacta jurnalistii impartasindu-le cele discutate, dar punandu-l pe seful statului intr-o lumina negativa. Presedintele a asigurat ca batalia sa impotriva grupurilor de interese va fi continuata facand referire la atacurile impotriva consilierilor prezidentiali. Basescu l-a indicat si de aceasta data pe Dinu Patriciu ca fiind cel din spatele campaniilor de presa: „Stiu ca sunt bani cu miros de petrol.”
„Ma retrag”
Presedintele Basescu a afirmat miercuri seara ca dupa ce isi va termina mandatul sau mandatele prezidentiale se va retrage acasa. „Ma retrag. Nici politica nu mai fac, nici meseria de baza nu mi-o mai fac”, a spus seful statului aratand ca „acasa” va fi in cele din urma apartamentul din Mihaileanu.