16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIesirile presedintelui impotriva magistratilor ar putea ajunge la Curtea Constitutionala

Iesirile presedintelui impotriva magistratilor ar putea ajunge la Curtea Constitutionala

Declaratiile belicoase ale presedintelui Romaniei, Traian Basescu, ar putea sa intre din nou in atentia Curtii Constitutionale dupa ce vineri cateva sute de magistrati de pe raza mai multor curti de apel din tara au inaintat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un memoriu in care, dupa ce arata ca seful statului si-a depasit atributiile, cer sesizarea Curtii Constitutionale.

CSM, obligat sa ia atitudine

Conducerea filialei Mures a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) a facut ieri public faptul ca vineri 364 de magistrati de la instantele din Mures, Satu Mare, Bihor, Cluj, Suceava, Constanta si Olt au depus la CSM un memoriu prin care solicita sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu afirmatiile facute de Traian Basescu la adresa judecatorilor la bilantul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Atunci seful statului spunea: „Nu pe noi ne are in fata cetateanul cand se adreseaza justitiei, ci pe judecatori, nu noi am facut improprietariri ilegale prin hotarari judecatoresti (…) Nu dumneavoastra, procurorii, sunteti cei care constatati nevinovatii in mari acte de coruptie. (…) In instante inca avem un nivel ridicat de coruptie”. Cei care au inaintat memoriul catre CSM sustin ca de fapt prin aceste afirmatii presedintele Romaniei le-ar fi cerut magistratilor sa nu solutioneze cauzele supuse judecatii, ci sa confirme solutiile propuse de procurori. „Apreciind ca presedintele Romaniei si-a incalcat atributiile constitutionale, punand grav in pericol insasi existenta unei justitii independente, i-am solicitat presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Curtea Constitutionala, singura in masura sa se pronunte asupra exceselor constitutionale ale unei autoritati constitutionale”, se arata in memoriul magistratilor. „Ii solicitam domnului Iulian Galca, in calitatea domniei sale de presedinte al acestei autoritati judecatoresti, sa-si exercite atributiile constitutionale si legale, si anume de garantare a independentei justitiei in raport cu afirmatiile domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei, facute pe data de 20 februarie 2006”, se mai arata in comunicatul AMR Mures.
In document se mai adauga ca afirmatiile sefului statului la adresa magistratilor au fost facute in afara statutului constitutional pe care-l are presedintele Romaniei, in realitate, prin discursul sau, Basescu aducand atingere independentei judecatorilor.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă