13.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialSIF Moldova a pierdut definitiv 2 milioane dolari in "gaura Bel Ami"

SIF Moldova a pierdut definitiv 2 milioane dolari in „gaura Bel Ami”

Firma fostului secretar executiv al PD, Dorin Iacob, „Bel Ami” SA Alba Iulia, este aproape „scapata” de o datorie de doua milioane de dolari fata de Societatea de Investitii Financiare (SIF) Moldova, cu sediul in Bacau. Firma se afla in prezent in procedura de faliment, reprezentantii SIF Moldova incercand in ultimii ani sa obtina dreptul de a fi inscrisi in tabloul creditorilor „Bel Ami”, ceea ce le-ar fi permis sa participe la procedura de recuperare a datoriilor acumulate de societate.
Dupa ce, initial, judecatorul sindic de la Tribunalul Alba a acceptat solicitarea SIF Moldova, Curtea de Apel Alba Iulia a modificat sentinta si i-a refuzat societatii de investitii cererea de inscriere in tabloul creditorilor firmei.
Iacubov, convins de Iacob sa garanteze creditul

Afacerea de pe urma careia SIF Moldova a pierdut doua milioane de dolari s-a derulat in 1998 si a constat, de fapt, intr-un aranjament financiar pus la cale de fostul presedinte al SIF Moldova, Corneliu Iacubov, si Dorin Iacob, un om de afaceri din Alba Iulia, apropiat al fostului director al SRI, Virgil Magureanu. Iacubov este cercetat penal pentru fraude de zeci de milioane de dolari produse in perioada cat s-a aflat la conducerea societatii de investitii financiare.
Democratul a reusit sa-l convinga pe Iacubov sa semneze o scrisoare de garantie bancara prin care SIF Moldova garanta un credit de 2 milioane de dolari contractat de „Bel Ami” SA de la „Bankcoop”. In conditiile in care firma albaiuliana nu a achitat creditul, „Bankcoop” a recuperat, in februarie 1999, suma respectiva de la SIF Moldova.
Societatea de investitii financiare a ramas, astfel, cu o „teapa” de doua milioane de dolari, bani pe care nu a mai reusit sa-i recupereze. Faptul ca „Bel Ami” a ajuns in faliment se datoreaza „tunurilor” date unor banci comerciale prin neachitarea creditelor, in valoare de milioane de dolari.
Declansarea procedurii falimentului societatii din Alba Iulia a fost decisa in iunie 2004. Judecatorul sindic de la Tribunalul Alba a acceptat, la sfarsitul anului 2004, inscrierea SIF Moldova in tabloul creditorilor cu suma de 8,6 miliarde lei, societatea de investitii financiare solicitand ca valoarea respectiva sa fie de 35 de miliarde.
Reprezentantii „Bel Ami”, prin lichidatorul judiciar desemnat sa administreze procedura de faliment si lichidare, au contestat hotararea judecatorului la Curtea de Apel Alba Iulia.

„Eroare materiala”la Curtea de Apel

Judecatorii de la aceasta instanta au modificat decizia judecatorului sindic de la Tribunal pe baza unei legi veche de 70 de ani, conform careia dreptul girantului de a solicita suma expira in termen de sase luni de la momentul platii. Cu alte cuvinte, dreptul SIF Moldova de a-i cere SC „Bel Ami” SA cele doua milioane de dolari s-ar fi prescris in data de 26 iulie 1999.
Decizia judecatorilor de la Curtea de Apel a fost, insa, atacata cu contestatie in anulare atat de lichidatoul judiciar, cat si de SIF Moldova. Desi favorabila, lichidatorul a contestat sentinta instantei pe motiv de eroare materiala, in conditiile in care in document este trecuta suma de 24 milioane de lei cu care SIF-ul ar fi dorit sa se inscrie in tabloul creditorilor. In realitate, societatea de investitii financiare a invocat o creanta de 35 de miliarde lei si i s-a acceptat 8,6 miliarde.
Conducerea SIF Moldova a contestat sentinta judecatorilor din Alba Iulia pe motiv de introducere de catre un mandatar fara calitate, respectiv pentru lipsa timbrarii. A fost invocat faptul ca avocatul SC „Bel Ami” SA a sustinut in instanta faptul ca a fost mandatat de a reprezenta interesele firmei de catre administratorul Dorin Iacob. Acesta din urma si-a pierdut orice drept de administrare a firmei in momentul in care Tribunalul Alba a decis declansarea procedurii de faliment si lichidare judiciara. Contestatiile in anulare urmeaza sa se judece la sfarsitul lunii ianuarie 2006.
Unul dintre „actorii” principali ai acestei afaceri, Dorin Iacob, este cunoscut ca fost apropiat al presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Iacob a obtinut aceasta ravnita calitate dupa fuziunea Partidului National Roman, condus de Virgil Magureanu, cu Partidul Democrat.
Basescu s-a delimitat, insa, de Iacob pe motiv ca acesta se foloseste de numele sau in interes personal.

Cele mai citite

RAReș îți răspunde rapid: Chatbotul Registrului Auto Român, ghidul tău digital pentru informații auto

Inovația de la Registrul Auto Român face legătura între șoferi și informații tehnice despre mașinile lor Registrul Auto Român anunţă că a lansat Chatbotul RAReş,...

Dezabonări în masă la Neflix, după ce președintele companiei a donat bani pentru campania Kamalei Harris

Netflix a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de anulări în urma donației făcute de cofondatorul și președintele companiei, Reed Hastings, în sprijinul candidatului...

Pod energetic peste Marea Neagră: Serbia, la un pas de a se conecta la cablul submarin strategic

Serbia interesată de megaproiectul care va lega rețele naționale de energie din Europa cu cele din Caucazul de Sud Proiectul construirii unui cablu energetic submarin...
Ultima oră
Pe aceeași temă