Moscova recurge la aproape orice mijloace pentru a-si pastra sfera de influenta, dar acuza Washingtonul de comportament de tip „razboi rece”.
La reuniunea anuala a ministrilor de Externe ai OSCE, la Bruxelles, secretarul de stat adjunct american, Nicholas Burns, a ridicat problema „santajului economic” practicat de Rusia impotriva tarilor mici din vecinatatea sa si a conflictelor „inghetate” din Republica Moldova si Georgia. Neavand o alta replica, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat SUA de comportament „unilateral”, „de tip razboi rece”.
Nicholas Burns a afirmat ca protejarea „suveranitatii si integritatii teritoriale” a Republicii Moldova este un „obiectiv comun” al OSCE, adaugand: „Am vrea ca Federatia Rusa sa-si retraga trupele si echipamentele din Moldova si, in mod sigur, nu vrem sa mai vedem sprijin acordat separatistilor transnistreni”. Moldova are dreptul de a fi independenta, libera, suverana, la fel ca Georgia, iar Federatia Rusa este izolata in atitudinea sa, pentru ca „marea majoritate a statelor OSCE crede ca Rusia si-a asumat anumite angajamente in 1999 (la summit-ul OSCE de la Istanbul), privind retragerea personalului si echipamentului militar din Transnistria si Georgia”, a apreciat secretarul de stat adjunct american. „Nu vom ceda deloc pe aceasta tema”, a declarat ferm Burns. Fermitate care l-a deranjat vizibil pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Acesta a pretextat ca trupele ruse nu pot fi retrase din Transnistria si din regiunea separatista georgiana Osetia de Sud in absenta unor solutii durabile (si, mai mult ca sigur, favorabile intereselor Moscovei) ale conflictelor. „OSCE ar trebui sa respinga eforturile unilaterale ale unora de a impune solutii politizate pentru conflicte inghetate de pe vremea razboiului rece. Astfel de actiuni nu duc decat la exacerbarea tensiunii si a neincrederii”, a declarat ministrul rus de Externe.
O noua impartire
a Eurasiei
Evocarea razboiului rece in discursurile oficialilor rusi nu este intamplatoare. Recent, vicepremierul si ministrul Apararii, Serghei Ivanov, a propus o noua impartire a lumii intre NATO si Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (ODKB, care se vrea un continuator al Tratatului de la Varsovia, reunind in prezent opt state, cu obiectivul declarat de a asigura „securitatea energetica tarilor suverane” membre – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghizia, Tadjikistan, Rusia si Uzbekistan). „Urmatorul pas logic pe calea consolidarii securitatii internationale ar putea deveni elaborarea unui mecanism de conlucrare intre NATO si ODKB cu o clara repartizare a sferelor de competenta. O abordare care va permite pe viitor detinerea unor parghii sigure si eficiente de actiune asupra situatiilor de criza in diferite regiuni ale lumii”, a declarat Serghei Ivanov, citat de „Nezavisimaia Gazeta”.