10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialExcursii in strainatate din banii companiilor din minerit

Excursii in strainatate din banii companiilor din minerit

Cu doar patru angajati si un presedinte, Asociatia Patronala Miniera „Patromin” Bucuresti strange anual miliarde de lei din cotizatiile platite de companiile miniere membre. Banii se duc in mare parte pentru delegatiile peste hotare ale celor care conduc aceasta asociatie.
Presedinte al „Patromin” este directorul general al Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, Daniel Surulescu, in timp ce director este fostul prefect PSD de Gorj, Toni Grebla. Surse bine informate sustin ca banii platiti de membrii asociatiei sunt folositi pentru plata sediului si salariile personalului si pentru activitatea desfasurata in sprijinul mineritului, in special dezvoltarea relatiilor internationale. „Patromin” este afiliat la o organizatie europeana miniera, unde se plateste cotizatie anuala si care organizeaza tot felul de conferinte si simpozioane, la care, firesc, participa si sefii „Patromin”.

Cotizatii de miliarde

Cotizatia platita de companiile miniere din Romania se stabileste anual si reprezinta un procent din cifra de afaceri a fiecarui membru in parte. Sume deloc de neglijat, daca tinem cont de faptul ca Societatea Nationala a Lignitului Oltenia achita anual circa 2 miliarde lei vechi, in timp ce Compania Nationala a Huilei Petrosani – aflata in topul datornicilor la bugetul de stat – plateste pentru reprezentarea la seminarii internationale circa 50 de milioane de lei lunar.
In plus, si celelalte companii miniere din tara fac parte din „Patromin” si au stabilite cotizatii lunare sau anuale. Directorul general al CNH, Daniel Surulescu, nimeni altul decat presedintele „Patromin”, a spus, insa, ca sumele nu sunt chiar atat de mari pentru ca aceste cotizatii nu sunt platite de catre membri decat partial. „Din cotizatia stabilita pentru CNH s-a achitat doar vreo 60% pana in acest moment. Aceasta este o problema, faptul ca nu se prea platesc cotizatiile”, a declarat Surulescu.
Activitatea „Patromin” sau, mai bine zis, lipsa acesteia a fost luata in vizor de mai multe ori pana acum. Chiar si liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, i-a cerut fostului prefect Toni Grebla sa renunte la functia de director al asociatiei pe motiv ca nu are nici o treaba cu mineritul sau cu problemele acestui sector de activitate. Morega a remarcat, referindu-se la Toni Grebla, ca „este inadmisibil sa primesti salariu, si unul foarte bun, doar pentru excursii facute in strainatate”.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...
Ultima oră
Pe aceeași temă