Centrul „Educatia 2000+” a realizat, recent, un studiu potrivit caruia programa foarte incarcata este principala cauza pentru care parintii scot bani grei din buzunare pentru a-si medita copiii. Din acelasi studiu reiese ca impunerea orelor suplimentare reprezinta cea mai frecventa „solicitare” a cadrelor didactice pentru ca elevii sa aiba note bune la clasa.
In general, profesorii refuza sa abordeze acest subiect. Veniturile incasate prin aceasta activitate particulara ar trebui declarate, dar putini sunt cei care o si fac din cauza faptului ca sunt nevoiti sa plateasca impozite. Elevii, insa, nu se feresc. Ei recunosc ca se mediteaza, considerand acest lucru normal, examenele pe care trebuie sa le sustina fiind extrem de solicitante si doresc sa fie bine pregatiti. Potrivit unor statistici neoficiale, mai bine de 70% dintre elevii constanteni se mediteaza fie pentru admiterea in liceu, fie pentru facultate. Moda orelor particulare i-a cuprins pana si pe „bobocii” din invatamantul primar, iar unii parinti, mai exigenti, isi mediteaza pruncii inca din timpul gradinitei. Motivatia, cum spun ei, deriva din importanta, pentru viitorul copilului, de a cunoaste o limba de circulatie europeana.
Romana si matematica, bata-le vina…
Cei mai multi elevi se mediteaza la cele doua materii esentiale: limba romana si matematica. In functie de renumele si exigenta profesorului meditator, cea mai ieftina sedinta este de 250-300 mii lei vechi, iar cea mai scumpa poate depasi suma de 500 mii lei. In cazul profesorilor universitari care pregatesc liceeni pentru admiterea la facultate, sumele sunt aproape duble. Iar, daca acesta este din alta localitate, se mai adauga costurile legate de transportul elevului pana la domiciliul meditatorului. In concluzie, parintii platesc minim 1,8 milioane lei pe luna pentru orele particulare doar la mate si romana. Ce te faci daca acesta trebuie sa sustina bacalaureatul si la geografie? Patru sedinte pe ora costa minim 800 mii lei vechi, adica in total se cheltuiesc cel putin 1,6 milioane lei vechi pe luna. Parintii sunt dispusi sa plateasca, numai ca elevul sa invete bine si sa fie „antrenat” de cei mai buni profesori de mate, romana si geografie, chiar si 3,6 milioane lei vechi. Un elev insa trebuie sa fie bine pregatit si la alte materii: biologie, limbi moderne, filosofie, fizica sau chimie. In aceste conditii, afacerea „Meditatia” costa un pic peste noua milioane de lei vechi pe luna. Selectia profesorilor care se vor ocupa de elevi este mult mai dura in cazul in care decizia de a-si medita copilul apartine in totalitate parintelui. Se apeleaza, in general, la cunostinte, la rude, la prieteni sau vecini, scopul fiind de a cauta un cadru didactic foarte bun, care a avut rezultate deosebite. Daca elevul este fortat de un anumit profesor sa se mediteze, atunci lucrurile stau altfel. Variante secundare nu mai exista.
Constrangeri la clasa
Meditatiile impuse nu sunt recunoscute nici macar in proportie de 1% dintre cadrele didactice, insa elevii si parintii se revolta deseori. Daca vrei sa ai note mari la clasa, trebuie sa faci ore in particular cu profesorul „X”, chiar daca materia respectiva nu o vei folosi pe viitor. Am stat de vorba cu un elev in clasa a X-a de la un liceu constatean, care ne-a povestit ca a trebuit sa se mediteze la istorie pentru a nu ramane corigent. „Pentru ca luasem un trei la o lucrare din semestrul trecut, profesorul nu a vrut sa ma mai asculte pentru a doua nota si mi-a spus clar ca „ar fi bine” sa vin la meditatii. Pentru mine, istoria este o materie de cultura generala. Nu dau bacul la istorie si nici nu voi urma o facultate in domeniu”, a spus elevul. Asadar, cine insista sa creada ca sistemul educational este gratuit si ca notele se acorda pe merite face o mare greseala. Problema meditatiilor este cunoscuta, insa ramane totusi un subiect tabu, greu abordabil si mai ales greu de dovedit.