In Cetatea de Scaun a Sucevei nu s-a mai construit nici un lacas de cult de ortodox de pe vremea domniei lui Alexandru Lapusneanu, de la sfarsitul sec. al XVI-lea, ceea ce este un fapt singular in tot spatiul ortodox al Romaniei. Vitregiile istoriei au facut ca Suceava, stravechea capitala a Moldovei, inzestrata de voievozii ei cu stralucite lacasuri de cult, de o frumusete arhitectonica si de arta religioasa deosebita, sa decada in cei 143 de ani de ocupatie straina si, mai ales, in cei 50 de ani de ocupatie comunista! Vechile ctitorii voievodale ridicate acum 400 de ani, in general de mici dimensiuni, au devenit neincapatoare pentru populatia de peste o suta de mii de locuitori ai municipiului Suceava. Imediat dupa 1990, in entuziasmul general al dobandirii libertatii de credinta, s-a luat decizia construirii unei impunatoare catedrale, de proportii monumentale, supranumita de initiatorii proiectului „Catedrala Mileniului” si ridicata „in cinstea eroilor martiri ai neamului nostru!”.
Cei 15 nepoti ai marelui duhovnic Ilarion Argatu
Initiativa proiectului a avut-o, inca din anul 1990, preotul Petru Argatu (nepot de frate al marelui duhovnic Ilarion Argatu, de la Cernica, ctitor care a initiat el insusi, impotriva tuturor adversitatilor, proiectul Asezamantului ortodox de la Ierihon, aflat acum in faza de finalizare, despre care am scris la timpul potrivit, de cateva ori!), impreuna cu un grup de preoti si credinciosi ai municipiului Suceava. Preotul Petru Argatu s-a „inhamat” la acest proiect urias – primul de acest fel in Romania postdecembrista! – impreuna cu inca doi frati ai sai de sange, amandoi preoti ortodocsi. Cei trei preoti Argatu, Petru, Gavril si Stefan, sunt nepotii marelui duhovnic Ilarion Argatu si provin dintr-o frumoasa familie cu 15 copii, dintre care toti cei sase barbati sunt in prezent preoti, cu precizarea ca un alt frate a murit pe cand era student in anul patru la Teologie!
Conform initiativei ctitorilor, aceasta catedrala va fi atat un lacas de cult, cat si de cultura. Astfel, partea de demisol a constructiei va fi destinata exclusiv activitatilor culturale si filantropice, cu muzeu, biblioteca, sala de lectura, sala de conferinte si o cantina sociala. Partea superioara va fi destinata – desigur – serviciului liturgic. Din perspectiva sociala, pe langa clopotnita de langa catedrala, se vor construi o policlinica pentru saraci si un alt spatiu pentru activitati filantropice.
Stadiul actual al constructiei
Pana in prezent, catedrala suceveana cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, proiectata de arhitectul Doru Olas, a ajuns cu lucrarile la cota 18 m structura, din cei 70 preconizati, dupa 15 ani de eforturi in care s-au depasit „tot felul de situatii, mai mult sau mai putin potrivnice”. Catedrala vrea sa fie, inclusiv din punctul de vedere al proiectului, un unicat. Inspirata din arhitectura Manastirii Dragomirna, cu arce de o mare indrazneala si o zveltete amintind de navele cosmice de lemn, maramuresene, impresionanta frumusete exterioara a lacasului, cu cinci turle, va fi dublata de pictura interioara, care prevede o replica moderna la „Judecata de Apoi” de la Voronet.
Intrucat statul a ajutat cu foarte putin – cate un miliard de lei in ultimii doi ani! -, uriasa constructie se afla abia in faza de inchidere a arcelor corpului central (peste care ar urma ridicarea celor cinci turle). In aceasta situatie, preotul paroh Petru Argatu face apel la toti binevoitorii crestini din tara si din lume sa ajute la finalizarea acestei constructii, cu donatii in conturile: RO81 RNCB 4300 0000 1928 0001 (lei); RO27 RNCB 4300 0000 1928 0003 (USD); RO70 RNCB 4300 0000 1928 0005 (euro), deschise la BCR, sucursala Suceava, sau cu orice alte forme disponibile de ajutor. In acest moment, dupa 15 ani de eforturi extraordinare, ceea ce s-a facut cu o cheltuiala de peste 20 de miliarde de lei, din contributia enoriasilor, risca sa se degradeze.
Conform planurilor initiale, catedrala ortodoxa din Suceava se doreste a fi „un unicat nu numai in Bucovina, ci si in tara si peste hotare”. Aceasta ctitorie va avea lungimea de 65 m, latimea de 20 m, inaltimea de 70 m la cota crucii de pe turla centrala (de peste doua ori inaltimea unui bloc cu 10 etaje) si o capacitate de 5-6.000 de credinciosi. Dupa ce va fi terminata, ctitoria va deveni catedrala episcopala a Eparhiei Sucevei si Radautilor.