Povestea a inceput in momentul in care angajati ai Primariei Eforie au primit, pe baza documentelor care le dovedesc calitatea de revolutionar, cate un hectar de teren in extravilanul localitatii, asa cum scrie in lege. Consilierii Aliantei D.A. au reclamat faptul ca suprafetele au fost atribuite ilegal revolutionarilor.
In aceste conditii, pot fi considerate ilegale toate procedurile prin care revolutionarii din judetul Constanta (dar si cei din afara granitelor lui) au primit hectarul de teren. Hotararea privind validarea propunerilor Comisiei Locale a fost emisa de Comisia Judeteana de Fond Funciar, care functioneaza la Prefectura Constanta, emisa pe 17.11.2004, de care au beneficiat 16 revolutionari din Eforie. Hotararea a fost pusa in aplicare de administratia locala. Numai ca suprafata care a fost impartita beneficiarilor legii privind calitatea de revolutionar era vizata de alti „amatori” de terenuri cu potential.
Unul dintre oamenii de afaceri care derulase, in mandatul trecut, contracte cu administratia locala (este vorba despre fostul primar si fostul sef al Serviciului Urbanism) pusese ochii pe cele 20 de hectare de teren aflate la ceva distanta de Eforie, postate ca o enclava pe teritoriul administrativ al localitatii Tuzla. Se pare, omul de afaceri a cumparat tot terenul aflat in jurul suprafatei vizate pe care a cumparat-o de la Primaria Tuzla.
„Reclamagiii” au respectat disciplina de partid
Chiar daca nu ne dorim, politica isi baga coada peste tot, chiar si in probleme in care nu si-ar avea locul. Pentru ca legea fusese respectata, iar decizia a apartinut unui fost „judetean”, nu ar fi trebuit sa existe motive de contestare a unor masuri. Oficiul de Cadastru a transmis Primariei Eforie, in 2004, adresa nr. 7.848 in care se preciza ca parcela de 20 de hectare se afla in extravilanul localitatii si este incadrata la categoria de folosinta „agricol”. Consilierii Constantin Avatavului, Gigi Chiru si altii au semnat reclamatia cu privire la atribuirea terenurilor revolutionarilor in respectul disciplinei impuse din partidele din care fac parte, adica PD si PNL. Semnatarii au contestat faptul ca terenul cu pricina este extravilan, invocand HCL Eforie nr. 71 din 2002, promovata de Marius Jifcu, fost sef la Urbanism (nas de botez al copilului consilierului Chiru!). Hotararea trebuia sa fie doar pasul premergator pentru intrarea in legalitate la emiterea autorizatiilor de construire emise de primarie in baza Planului Urbanistic General (PUG) al localitatii.
Acord teoretic
Oficiul de Cadastru a emis un aviz de principiu, dar in adresa trimisa primariei se preciza expres ca nerespectarea conditiilor impuse atragea dupa sine nulitatea avizului. Conditiile impuse de OCOT nu au fost respectate, iar concluzia nu poate fi decat ca avizul de cadastru nu are cum sa fie valabil. Terenul a ramas in continuare in evidentele primariei si ale OCPI ca fiind extravilan. Pentru a realiza importanta suprafetei cu pricina trebuie sa spunem ca a fost evaluata, la valoarea de intravilan, la 894 de dolari/hectar. In conditiile in care suprafata ar fi fost vanduta la valoarea de piata, este clar ca ar fi „papat” de pe urma ei o gramada de lume: de la partenerul fostei conduceri a administratiei locale pana la fostul edil al orasului, fostul sef al Serviciului Urbanism (in cazul in care rezultatul alegerilor locale ar fi fost altul), iar acum si consilierii Aliantei, care nu mai prididesc sa reclame ilegalitatea atribuirii terenurilor.