-3 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSocialSTS anunță o scădere semnificativă a apelurilor non-urgente la 112 în 2024

STS anunță o scădere semnificativă a apelurilor non-urgente la 112 în 2024

În anul 2024, numărul apelurilor non-urgente către serviciul 112 a scăzut cu aproape un milion față de anii anteriori, potrivit unui comunicat al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Scăderea apelurilor non-urgente la 112 este atribuită sancționării stricte a apelurilor abuzive și campaniilor de conștientizare a populației privind utilizarea corectă a numărului unic de urgență.

Conform STS, operatorii de la 112 au preluat în 2024 un total de 9.763.443 de apeluri, dintre care 60,45% au fost urgențe reale.

Restul de 39,55% au fost apeluri care nu necesitau intervenția autorităților precum Ambulanța, Poliția, ISU-SMURD, Jandarmeria sau Salvamont.

Această reducere semnificativă a apelurilor non-urgente este rezultatul colaborării dintre STS, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, operatorii de telefonie mobilă și producătorii de echipamente de comunicații.

Responsabilitatea regională: Clujul în frunte, Mehedinți codaș

Județele cu cele mai responsabile apeluri către 112 sunt:

  • Cluj – mai puțin de o treime dintre apeluri au fost non-urgente.
  • București-Ilfov
  • Bihor
  • Timiș
  • Iași

Pe de altă parte, cele mai multe apeluri care nu necesitau intervenție au fost înregistrate în:

  • Gorj – 56,26% apeluri non-urgente
  • Covasna – 54,71%
  • Mureș – 52,33%
  • Mehedinți – 51,06%

Abuzuri și sancțiuni

Apelurile abuzive au continuat să creeze trafic inutil în centrele 112, cele mai multe fiind în județele Mehedinți (42,91%), Argeș (40,61%), Constanța (36,72%), Vrancea (35,30%) și Gorj (34,70%).

„Apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără a avea o urgență, ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz și se sancționează. Acest comportament poate costa viața unei persoane care are nevoie urgent de ajutor”, se arată în comunicatul STS.

Legislația în vigoare prevede sancțiuni dure pentru apelarea abuzivă a serviciului 112:

  • Amendă de până la 2.000 de lei pentru apeluri nejustificate.
  • În cazul unei intervenții de urgență fals semnalate, amenda poate ajunge la 4.000 de lei.
  • Repetarea abuzurilor în decurs de un an poate atrage amenzi între 4.000 și 8.000 de lei.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Bătrânii din Japonia luptă cu singurătatea. Unele femei aleg să meargă la închisoare

Furtul este de departe cea mai frecventă infracțiune comisă de deținuții în vârstă, în special în rândul femeilor Camere pline de rezidenți în vârstă, care...

Prevenția, arma care protejează viața femeilor

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, un pas în lupta cu această maladie În perioada 20-26 ianuarie 2025, Europa marchează Săptămâna Europeană...

Sectorul construcțiilor în declin: Primele 11 luni din 2024 marchează o scădere de 5% față de anul precedent

Piața construcțiilor din România reflectă un an marcat de provocări economice și schimbări în dinamica cererii Volumul lucrărilor de construcții din România a scăzut cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă