Retorica lui Trump, axată pe „America First”, pune sub semnul întrebării vechile alianțe, deschizând o eră a imprevizibilității geopolitice. Promisiunile sale de a reduce implicarea SUA în afacerile externe, de a renegocia tratatele comerciale și de a reseta relațiile cu marile puteri, precum Rusia sau China, creează un context volatil pentru politică mondială. Știm asta! Și mulți anticipează și ce se va întâmpla în Europa și la noi.
Declarațiile lui Trump despre NATO și scepticismul față de angajamentele reciproce de apărare creează anxietate în rândul aliaților europeni. Mai mult, o eventuală retragere a SUA din acordurile climatice sau din inițiativele multilaterale, ar putea slăbi poziția Occidentului pe scena globală.
Trump ne-a transmis, nu o dată, că relațiile comerciale globale sunt o problemă care trebuie soluționată „cu fermitate”. Europa, unul dintre cei mai mari parteneri economici ai SUA, ar putea deveni scena unor dispute comerciale care să zdruncine echilibrul economic internațional.
Pentru România, miza este uriașă. Dincolo de relația strategică pe care o avem cu SUA, bazată pe parteneriatul NATO, trebuie să demonstrăm că suntem un actor regional de încredere, într-un context complicat. Preocuparea lui Trump pentru consolidarea relațiilor cu Rusia ar putea diminua atenția acordată flancului estic al NATO, făcând România mai vulnerabilă în fața provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre.
De asemenea, accentul pus pe protecționism economic și pe reducerea angajamentelor externe ale SUA, ar putea însemna o scădere a sprijinului pentru proiectele economice sau energetice regionale, inclusiv cele care urmăresc diversificarea surselor de energie în Europa de Est.
Dincolo de toate, Trump e un simbol. Unul al schimbării, care redefinește ordinea mondială postbelică. Într-o astfel de lume, provocările României aduc în prim-plan securitate regională, diplomație inteligentă și adaptabilitate economică. Provocarea reală? Nu doar să ne adaptăm, ci să inovăm, într-o lume în continuă mișcare, cu aliați mai puțin predictibili, dar și oportunități neașteptate.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube